Manşetler

Meta yapay zeka ile sosyal medyada deneyimimizi nasıl kişiselleştiriyor?

meta quest

Dijital dünyada günlük yaşamımızın büyük bir kısmını işgal eden sosyal medya devi Meta, algoritmalarının ne şekilde çalıştığını ve Facebook ile Instagram kullanıcılarına içerik öneriminde bulunduğunu açıklamak için detaylı bir çalışma paylaştı. Bu bilgi akışı, Meta’nın “açıklık, şeffaflık ve hesap verebilirlik” felsefesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Son zamanlarda, yapay zeka gibi güçlü teknolojilerin hızla ilerlemesi, insanların hem heyecanlanmasına hem de riskler konusunda endişelenmesine sebep oluyor. Meta’nın küresel işlerden sorumlu başkanı Nick Clegg, bu endişelerin en iyi şekilde giderilmesinin yolunun “açıklık” olduğunu vurguladı.

Meta tarafından paylaşılan 22 adet “sistem kartı”, Facebook ve Instagram kullanıcılarına içeriğin nasıl sıralandığını ve önerildiğini detaylandırıyor. Bu kartlar, kullanıcıların Meta’nın sosyal medya platformlarında içerik keşfetme ve tüketme biçimlerini kapsıyor. Her kart, bu özelliklerin arkasındaki yapay zeka sistemlerinin içeriği nasıl sıraladığını ve önerdiğini ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde aktarıyor.

Örneğin, Instagram Keşfet özelliği, kullanıcıların takip etmediği hesaplardan fotoğraf ve Reels içeriklerini gösteren bir özellik. Bu özelliğin arkasındaki yapay zeka sisteminin üç aşamalı bir süreçle nasıl çalıştığı aktarılıyor. İlk olarak, sistem, şirketin kalite ve bütünlük kurallarına uyan herkese açık Instagram içeriklerini, fotoğrafları ve Reels’ları topluyor. Sonrasında yapay zekâ sistemi, kullanıcıların benzer içerik veya ilgilerle nasıl etkileşim kurduğunu değerlendiriyor. Son aşamada, sistem bir önceki adımdan gelen içeriği sıralıyor ve kullanıcının daha fazla ilgileneceği içeriği Keşfet sekmesinde daha yüksek bir pozisyona taşıyor.

Instagram kullanıcıları, bu süreci etkileyebilirler. İçeriği kaydederek (sistem size benzer içerikleri göstermelidir) veya “ilgilenmiyorum” olarak işaretleyerek (sistem benzer içerikleri gelecekte filtrelemesi için) yapabilirler.

Bu açıklamalar, Meta’nın sosyal medya platformlarında kullanıcıların içerik keşfi konusunda daha şeffaf bir deneyim sağlamak için yapay zeka kullanımını nasıl genişlettiğine dair daha geniş bir perspektif sunuyor. Meta, “Neden Bunu Görüyorum?” özelliğini Facebook Reels, Instagram Reels ve Instagram’ın Explore sekmesine genişletmeye başlayacağını da duyurdu.

Meta’nın “şeffaflık” taahhüdü, içerikleri görme ve etkileşime girmemizi şekillendiren yapay zekâ kullanımını daha iyi açıklama kararının en büyük itici gücü olabilir. Yapay zekanın hızlı gelişimi ve son aylarda artan popülaritesi, dünya genelindeki düzenleyicilerin dikkatini çekti. Bu sistemlerin kişisel verilerimizi nasıl topladığı, yönettiği ve kullandığı konusunda endişeler dile getirildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER