Teknoloji

Meta’nın TikTok aleyhinde karalama kampanyası yürüttüğü ortaya çıktı

meta tiktok

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta ile TikTok arasındaki çekişmede işler pisleşmiş gibi görünüyor. The Washington Post gazetesi, Meta’nın TikTok aleyhinde karalama kampanyası yürütmesi için Targeted Victory isimli siyasi danışmanlık şirketine para gönderdiğini gösteren e-postalara ulaştı. Targeted Victory’nin yerel basında TikTok’un gençler için zararlı olduğuna dair haberler, köşe yazıları ve okur mektupları çıkarmak için çalışmalar yaptığı belirtildi.

TikTok’un toplum gözünde bir tehdit olarak algılanmasına yönelik olan kampanyayla siyasilerin sosyal medya platformu üstünde baskı kurmasının amaçlandığı görülüyor. Kampanyanın bir diğer boyutunun ise TikTok’u kararlarken, Facebook’u övmek olduğu ifade edildi. TikTok’un Çin’de resmi makamlarla bilgi paylaşabileceği iddiasının da bu kampanya çerçevesinde ortaya atıldığı da e-postalar sayesinde anlaşıldı.

Meta’nın bu stratejisinin etkili olduğu söylenebilir. Amerikan senatör Richard Blumenthal, 2021’in eylül ayında TikTok yöneticilerinin vandalizm yarışmasına destek verildiği iddiasıyla alt komitede ifade vermesini istemişti.

Konuyla ilgili olarak Meta tarafından The Washington Post’a gönderilen açıklamada, her platformun büyümesine ve başarısına paralel olarak bu tarz durumlarla karşılaşabileceği belirtildi. Targeted Victory ise TikTok hakkında yürütülen kampanyadan bahsetmezken, uzun yıllardır Meta ile gururla çalıştığının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER