Teknoloji

Meta 50 bin kullanıcısını casusluk faaliyetlerine karşı uyardı

meta metaverse

Facebook’un çatı şirketi Meta, 50 bin Facebook ve Instagram kullanıcısını hesaplarının casusluk faaliyetleri çerçevesinde takip edildiği konusunda uyardı. Şirketin verdiği bilgiye göre, gözetim faaliyetleri yedi şirket tarafından gerçekleştirildi ve 100’den fazla ülkede kullanıcıları hedef aldı.

Gözetim faaliyetlerine hedef olanlar arasında gazeteciler, muhalifler, otoriter rejim karşıtları, muhaliflerin aileleri ve insan hakları aktivistleri bulunuyor. Gözetleme faaliyetleri, Meta’nın aylar boyunca devam eden çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Gözetleme faaliyetlerini gerçekleştiren grupları tespit eden şirket, söz konusu grupları platformdan kaldırdı.

Meta’dan konuyla ilgili olarak tehdit engelleme direktörü David Agranovich ve siber casusluk incelemeleri sorumlusu Mike Dvilyanski’nin imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu şirketler sistemlere müdahale eden yazılım araçları ve gözetleme hizmetleri sunan büyüyen bir endüstrinin parçası. Hedeften bağımsız olarak bu saldırılar insan hakkı ihlâllerine neden olabiliyor. Söz konusu endüstri bu saldırıları ‘demokratikleştiriyor’ ve normal şartlar altında gözetleme faaliyeti yapma kapasitesi bulunmayan kurumlar da bu imkana kavuşuyor.”

Meta’nın raporunda bu yedi şirketten altısının ismi veriliyor. Bu yedi şirketten dört tanesi (Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube ve  Bluehawk CI) İsrail’de bulunuyor. Diğer üç şirketin ise Çin, Hindistan ve Kuzey Makedonya merkezli olduğu belirtildi.

Meta tarafından hazırlanan raporda adı geçen şirketlerden biri olan Black Cube, NPR’a gönderdiği açıklamada kendisini “dava destek şirketi” olarak tanımladı ve faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yasalara uyduğunu dile getirdi. Black Cube daha önce Harvey Weinstein tarafından “#MeToo” hareketinin kıvılcımını çakan The New York Times makalesini engellemek için kiralanmıştı.

İLGİLİ HABERLER