Teknoloji

Meta Kanada’da Facebook ve Instagram’daki haber içeriklerini kaldırdı

meta code llama

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, ayın ilk günlerinde Kanada’da Çevrimiçi Haber Yasası’nın onaylanması durumunda Facebook ve Instagram’daki haber içeriklerinin Kanada’da gösterilmeyeceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz gün Kanada parlamentosunun yasayı onaylamasının ardından şirket bu sözünü yerine getirdi.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bugün, Çevrimiçi Haber Yasası’nın (Tasarı C-18) yürürlüğe girmesinden önce Kanada’daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da haber erişiminin sona ereceğini onaylıyoruz. Bugün Parlamento’da kabul edilen C-18 Yasa Tasarısı’na uymak için, haber yayıncıları ve yayıncılar da dahil olmak üzere haber kaynaklarından alınan içeriğin artık Kanada’daki platformlarımıza erişen kişiler tarafından kullanılamayacağını defalarca paylaşmıştık.”

Çevrimiçi Haber Yasası, Kanadalı haber kuruluşlarının son yirmi yılda yaşadığı reklam gelirlerindeki ani düşüşü ele almak için tasarlanmıştı. Bu yasa, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin, söz konusu hikayeleri kendi platformlarında yayınlamak için haber kuruluşlarıyla geri ödeme planları üzerinde anlaşmasını zorunlu tutuyor.

Meta, Facebook ve Instagram deneyiminin etkilenmeyeceğinin sözünü vermişti

Haziran ayının başlarında Meta, C-18 sorununa yazılım tabanlı bir çözüm geliştirmek için çalıştığını duyurmuştu. Perşembe günü itibariyle, bu çabalar devam ediyor ve “şu anda Kanada’daki kullanıcıların küçük bir yüzdesini etkiliyor.” Haber işlevinin kaybının yanı sıra şirket, kullanıcılarına Facebook deneyiminin başka hiçbir yönünün etkilenmeyeceğine dair güvence vermişti.

İLGİLİ HABERLER