Teknoloji

Meta, Kanada’da tüm haber içeriğini engellemeye başlıyor

meta kanada

Son zamanların tartışmalı teknoloji firmalarından Meta, Kanada’da Facebook ve Instagram üzerinden tüm haber içeriklerini engellemeye başladığını duyurdu. Bu değişikliklerin, Kanada’nın Çevrimiçi Haber Yasası’na bir yanıt olduğunu ve birkaç hafta içinde tüm kullanıcılara uygulanacağı belirtildi.

Meta Kanada’da haber engellemesine başladı

Çevrimiçi Haber Yasası, teknoloji şirketlerinin, haber içeriği için yayıncılarla anlaşmalar yapmalarını ve ödemelerde bulunmalarını gerektiriyor. Meta’nın bu hamlesi, yalnızca iki platformda hesabı olan haber yayıncılarını değil, aynı zamanda kullanıcılar tarafından paylaşılan linkleri de etkiliyor. Bu durum, Kanada’daki bir kullanıcının, Kansas’taki bir arkadaşı tarafından Facebook’a eklenmiş bir linki görüntülemesini engelliyor.

Meta’nın bu değişikliği “iş kararı” olarak adlandırdı ve haberlerin engellenmesi eylemini, Çevrimiçi Haber Yasası’na uymak için seçtiğini belirtti. Şirket, Kanada hükümetinin yeni yasasını “Meta’nın platformlarında paylaşılan haber içeriklerinden haksız yere yararlandığı yanılgısına dayandırdığını” ve aslında haber organizasyonlarının bilgilerinin platformları üzerinde paylaşılmasından yarar sağladığını ileri sürdü.

Bu kapsamlı engelleme, yasanın geçtiği haziran ayında gerçekleşti ve kısa bir süre test edildikten sonra uygulamaya konuldu. Google, yerel haberler için benzer bir adım planlarken, yasanın yürürlüğe girişi “22 Haziran’da yasalaştıktan sonra en fazla 180 gün içinde” gerçekleşecek. Haber paylaşımının tamamının engellenmesi, özellikle de yerel haber kaynaklarının bu platformları önemli bir haber yayma aracı olarak kullanmaları durumunda, önemli etkileri olabilir. Bu durum, haberlerin ve bilgilerin çevrimiçi yayılma biçimini değiştirebilir ve bu alandaki mevcut iş modellerini tekrar düşünmeye zorlayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER