Teknoloji

Meta’ya İrlanda’dan 265 milyon avroluk ceza

meta facebook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından 265 milyon avro cezaya çarptırıldı. The Independent İrlanda’nın haberine göre; söz konusu ceza, milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numaralarının ve diğer bilgilerinin internete sızmasının engellenememesi nedeniyle kesildi.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, eylül ayında da şirketi Instagram’daki gizlilik ihlâlleri nedeniyle 405 milyon avro cezaya çarptırmıştı. Son 18 aylık dönemde İrlanda’nın sosyal medya devine kestiği toplam ceza miktarı 1 milyar dolara yaklaşmış durumda.

Son ceza, 533 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin internete sızması nedeniyle kesildi. Bu sızıntı 2021’in nisan ayında ortaya çıkmıştı. Sızan bilgiler arasında telefon numaraları, e-posta adresleri, doğum tarihleri ve konumlar yer alıyordu. İrlanda Veri Koruma Komisyonu hakimlerin, hapishane görevlilerinin, gazetecilerin ve sosyal hizmet görevlilerinin bilgilerinin de internette dolaştığını belirtti.

Meta cezaya itiraz konusunda karar vermiş değil

Meta’dan o dönemde yapılan açıklamalarda, saldırı için “kötü niyetli korsanlar” suçlanmıştı. Ancak İrlanda Veri Koruma Komisyonu, şirketin Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin (GDPR) koşullarını yerine getiremediğini savunuyor. İrlanda’dan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin de bu karara katıldığı ifade edildi.

Meta İrlanda’nın kestiği cezayı değerlendirecek olsa da, itiraz konusunda henüz bir karar verilmiş değil. İrlanda Veri Koruma Komisyonu geçtiğimiz yıl da WhatsApp yüzünden şirketi 225 milyon avro cezaya çarptırmıştı. 12 veri ihlâli nedeniyle 17 milyon avro cezayla karşı karşıya kalan şirket, Instagram’da çocukların gizlilik ayarlarının yönetimi nedeniyle de 405 milyon avro ceza ödeyecek.

İLGİLİ HABERLER