ManşetlerTeknoloji

Meta, Instagram ve Threads’de siyasi içerik önerilerini sınırlandırıyor

meta instagram threads

Meta’nın sahibi olduğu platformlarda siyaset ve siyasi içeriklerle kurduğu ilişki uzun yıllardır tartışılıyor. Şirket sıklıkla etkileşim adına kullanıcıları kızdırmak için tasarlanmış içerikleri ön plana çıkarmakla suçlanıyor. Son yıllarda bu etiketten kurtulmak için çaba sarfeden Meta, artık Instagram ve Threads‘de algoritmik olarak önerilen siyasi içeriklerin kısıtlanmasına izin veriyor.

Meta, siyasi içeriği “büyük olasılıkla bir grup insanı ve/veya toplumu etkileyen hükümetlerden, seçimlerden veya sosyal konulardan bahsetme” olarak tanımlıyor. Bu tanım kapsamında her şeyi siyasi içerik sınıfına sokmanın mümkün olduğu söylenebilir. Şirket tarafından The Verge sitesine verilen bilgiye göre, siyasi içerikleri sınırlama ayarı, “varsayılan olarak açık” şekilde kullanıcılara sunulacak.

Bu özelliğin duyurusu geçtiğimiz ay yapılmıştı. O dönemki açıklamada, “Instagram ve Threads’in herkese muhteşem bir deneyim” sunmasının hedeflendiği belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı: “Siyasi içerik yayınlayan hesapları takip etmeye karar verirseniz, sizinle onların gönderileri arasına girmek istemeyiz, ancak aynı zamanda takip etmediğiniz hesaplardan proaktif olarak siyasi içerik önermek de istemiyoruz.”

Temel olarak, bu özelliği açarsanız Keşfet, Reels, akış içi öneriler ve önerilen kullanıcılar aracılığıyla siyasi içeriğin görünürlüğü sınırlandırılacak. Takip ettiğiniz hesaplardan gelen siyasi gönderiler her zamanki gibi akışınızda görülebilecek.

Meta Instagram ve Threads kullanıcılarına bu ayarı kapatma imkanını sunuyor

Kullanıcılar bu özelliğin hesaplarına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilecek ve diledikleri takdirde Instagram’ın ayarları üzerinden kapatabilecek. Önerilen içeriğe gidildiğinde siyasi içerik adı verilen bir sekme kullanıcıların karşısına çıkacak. Buraya tıklatıldığında iki seçenek gösterilecek: Takip etmediğiniz hesaplardaki siyasi içeriği sınırlayın veya sınırlamayın.

Ancak Meta bu kısıtlamayı seçmenin Instagram ve Threads üzerinde kesin bir siyasi içerik ambargosu anlamına gelmediğini vurguluyor. Şirket, “Önerilen içeriğinizde daha az politik veya sosyal konu görebilirsiniz” şeklinde bir not düşmeyi ihmal etmemiş. Burada tercih edlen ayarın hem Instagram hem de Threads için geçerli olacağını belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER