Bilim

Meta iklim değişikliğiyle mücadele için yeni planlarını açıkladı

meta metaverse

Facebook’un çatı şirketi Meta, Birleşmiş Milletler’in COP26 iklim konferansının başlamasıyla birlikte iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeni planlarını açıklayan şirketler arasına katıldı. Meta’nın küresel ilişkiler ve iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Nick Clegg, kendi karbon ayak izlerini azaltacak önlemler almakla yetinmeyeceklerini belirtti. Clegg, insanların iklim değişikliği konusunda doğru ve bilimsel bilgilere ulaşmasına yardım edeceklerini ve bu alandaki yanlış bilgilere karşı mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Şirket, bilgi doğrulama partnerlerinin yanlış olarak işaretlediği içeriklerin üzerinde bir uyarı etiketinin görüneceğini ve bu içeriğin Haber Kaynaklarında daha az gösterileceğini belirtti. Meta’nın “kritik kamusal etkinlikler” sırasında aktif hâle getirdiği anahtar kelime tespit özelliği ise bilgi doğrulayıcılarının ilgili içerikleri daha hızlı bulmasını sağlayacak. Bu araç COP26 sırasında bilgi doğrulayıcılarına yardımcı olmak amacıyla İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Almanca, Fransızca, Flamanca ve Endonezya dilinde aktif hâle getirilecek.

Konuyla ilgili olarak uzman bilgilerinin bulunabildiği İklim Değişikliği Bilgi Merkezi de daha fazla ülkede erişime açılıyor. Bu özel bölüm yakında 100’den fazla bölgede erişilebilir hâle gelecek. Meta’nın Bilgi Merkezi’nde ulusal sera gazı salınım miktarlarını, ülkelerin hedeflerini ve taahhütlerini görmek de mümkün olacak. Böylelikle devletlerin konuyla ilgili biraz daha sorumlu hissettirilmesi amaçlanıyor.

Birleşmiş Milletler’in Messenger ve Instagram’daki ActNow isimli sohbet botu da yakında güncellenecek. Kullanıcılara iklim değişikliğiyle mücadele için uygulayabilecekleri 10 yeni aksiyon önerilecek. Bu doğrultuda Messenger, Instagram ve Instagram Kids’e iklim değişikliği hakkında konuşmayı tetikleyecek yeni çıkartmalar eklenecek.

Meta uygulamalarını kullanan işletmelere de karbon ayak izlerini küçültme ve daha sürdürülebilir pratikler benimseme konusunda yardımcı olacak. Küçük İşletmeler için Yeşil Destek adını taşıyan proje, bu ay içinde İngiltere ve İspanya’da uygulamaya koyulacak. İlk etapta gıda üreticileri, restoranlar ve turizm sektörü projenin odağında olacak. Proje 2022’de Fransa ve İtalya başta olmak üzere başka ülkelere de açılacak.

Meta 2020 itibarıyla karbon salınımını sıfırlamıştı. Şirket, bu yıl itibarıyla da yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER