Manşetler

Twitter’ın ardından sıra şimdi Meta’da; çok sayıda çalışanla yollar ayrılacak

meta facebook

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın bu hafta itibarıyla büyük ölçekli işten çıkarma kararını açıklayacağı söyleniyor. Söz konusu iddiayı The Wall Street Journal gündeme taşıdı. Haberde şirketin binlerce çalışanıyla yollarını ayıracağı ve bu konudaki açıklamanın 9 Kasım Çarşamba günü yapılabileceği belirtiliyor. Sosyal medya devinin bünyesinde hâlihazırda 87 bin çalışan bulunuyor. Bunun bir teknoloji şirketinde bu yıl içinde gerçekleşen en büyük işten çıkarma operasyonu olabileceği ve Twitter’da geçtiğimiz hafta itibarıyla başlayan işten çıkarma operasyonunu geride bırakabileceği konuşuluyor.

Bunun Meta bünyesindeki ilk geniş ölçekli “yeniden yapılanma” olacağını belirtmek gerekiyor. Şirketten henüz konuyla ilgili bir net bir açıklama gelmiş değil. Ancak bir şirket sözcüsü tarafından Engadget sitesine yapılan açıklamada, CEO Mark Zuckerberg’in üçüncü çeyrek sonuçlarının değerlendirdiği toplantıda yaptığı konuşmaya dikkat çekildi.

Zuckerberg konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: “2023’te yatırımlarımızı az sayıdaki yüksek öncelikli büyüme alanlarına odaklayacağız. Bu da bazı ekiplerin anlamlı şekilde büyüyeceği, ancak büyük kısmının mevcut boyutlarını koruyacağı veya küçüleceği anlamına geliyor. Toplamda 2023’ü mevcut yapımızla aynı veya çok az daha küçük bir organizasyon olarak tamamlamayı öngörüyoruz.”

Koronavirüs pandemisi Meta’ya yaramıştı

Meta, koronavirüs pandemisinin ilk iki yılında çalışan sayısını ciddi ölçekte artırmıştı. 2020 ve 2021’de şirket bünyesine 27 binden fazla yeni çalışan katılmıştı. Yeni çalışan alımına 2019’un ilk üç ayında da devam eden sosyal medya devi, bu süreçte 15 bin 344 çalışanı daha işe almıştı. Uzun süre boyunca pandemiden kârlı çıkan şirketin talihi bir süre önce dönmüş ve şirket temmuz ayında tarihinde ilk kez gelir düşüşü yaşadığını açıklamıştı. Sosyal medya devi bu durumdan TikTok’la girdiği sert rekabeti ve Apple’ın Uygulama Takip Şeffaflığı özelliğini sorumlu tutmuştu.

CEO Mark Zuckerberg’in Metaverse hedefleri de şirkete şimdiye kadar ciddi anlamda para kaybettirmiş gibi görünüyor. Meta 2021’in başlangıcından bu yana sanal ve artırılmış gerçekliği ana akıma taşımak için 15 milyar dolar harcasa da, bunda henüz başarılı olamamıştı. Şirket, Metaverse projesi kapsamında 2023’te de para kaybınının sürmesini öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER