Teknoloji

Meta: Avrupa’da Facebook ve Instagram’ı kapatmak zorunda kalabiliriz

meta verified

Avrupa Birliği yasaları, şirketlerin birlik sınırları içindeki kullanıcılardan topladıkları verileri Avrupa’daki sunucularda tutmasını ve işlemesini zorunlu kılıyor. Meta bünyesindeki Facebook ve Instagram’ın verileri ise hem Avrupa hem de ABD’deki sunucularda saklanıyor ve işleniyor. Bu durum reklam hedeflemesi ve platformda faaliyet gösteren işletmeler için büyük önem taşıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunulan belgeler, Meta’nın radikal planları değerlendirdiğini gösteriyor. Rapora göre, şirket Avrupa Birliği’nin mevzuatına uyamadığı takdirde Facebook ve Instagram’ın birlik sınırlarındaki faaliyetini sonlandırma seçeneğini de değerlendiriyor.

Meta’nın küresel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Nick Clegg, bunun Avrupa Birliği’ndeki işletmeler için büyük bir darbe olacağını belirtti. Clegg, pek çok Avrupalı işletmenin faaliyetlerini Facebook ve Instagram üzerinde sürdürdüğünü ve ciddi gelir elde ettiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan finans raporunun ardından Meta hisseleri yüzde 25 oranında değer kaybetmişti. Bu tablonun ortaya çıkmasında Facebook’un günlük kullanıcı sayısının şirket tarihinde ilk kez düşmesi etkili olmuştu. Mevcut durum, Meta’nın iddialı tehditler yerine yapıcı müzakereleri tercih etmesinin daha yüksek ihtimal olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER