Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Meta’ya kişiselleştirilmiş reklam cezası

avrupa birliği meta

Meta Avrupa Birliği tarafından kesilen yeni bir cezayla karşı karşıya. AB yetkilileri Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanıcılarının yasadışı şekilde kişiselleştirilmiş reklam gösterimini kabul etmesi nedeniyle Meta’yı 390 milyon avro cezaya çarptırdı. Söz konusu cezanın işareti, 2022’nin son ayında verilmişti.

Meta’nın Genel Veri Koruma Tüzüğü’nü (GDPR) ihlâl ettiği öne sürülüyor. Şirketin hizmet koşulları içinde kişiselleştirilmiş reklam gösterimi için izin aldığı belirtiliyor. Bu da Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanabilmenin kişiselleştirilmiş reklam gösterimine bağlandığı anlamına geliyor.

Avrupa Birliği, Meta’nın karara nasıl uymasını bekledikleri konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak karar metninde kullanılan ifadeler, Meta’nın kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklam gösterimi konusunda daha somut bir tercih hakkı sunmasının zorunlu olduğunu gösteriyor.

Meta Avrupa Birliği’nin cezasına itiraz edecek

Cezayla ilgili olarak Meta’dan yapılan açıklamada ise şirketin karardan dolayı üzgün olduğu belirtildi. Mevcut uygulamalarının GDPR’ye uygunluğuna inandığını belirten şirket, karara itiraz edecek.

Meta Avrupa Birliği’nin cezasına itiraz edecek olsa da, bir sonuç almasının pek kolay görünmediği söylenebilir. Meta’nın Avrupa merkezinin bulunduğu İrlanda’nın veri koruma komisyonu da 2022’de şirkete 405 ve 265 milyon avroluk iki ceza kesmişti. Bu cezalar birbirinden bağımsız olsa da, kabarık sicil kaydının Meta’ya yardımcı olmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER