Teknoloji

Meta’nın artırılmış ve sanal gerçeklik birimi en iyi çeyreğini yaşadı, ancak yine milyarlarca dolar zarar etti

meta code llama

Meta’nın artırılmış ve sanal gerçeklik ile metaverse çalışmalarını yürüttüğü Meta Reality Labs birimi, en iyi çeyreğini geride bırakmasına rağmen milyarlarca dolar zarar etmeyi sürdürüyor. Reality Labs, 2023’ün son üç aylık döneminde Quest sanal gerçeklik başlıkları ve Ray-Ban akıllı gözlükleri sayesinde 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Söz konusu veriler, şirketin en yeni finans raporuyla paylaşıldı.

1 milyar dolardan fazla gelir etmek, Reality Labs için önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Ancak birimin hatırı sayılır bir süre daha ciddi ölçüde zarar etmesi öngörülüyor. 2023’ün son üç ayında 4.6 milyar dolar zarar eden Reality Labs’in yıl genelindeki zararı 16 milyar doları geçti.

Meta’nın finans şefi Susan Li, bu kayıpların beklendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik alanında devam eden ürün geliştirme çalışmalarımız ve ekosistemimizi daha da büyütmeye yönelik yatırımlarımız sayesinde yıldan yıla anlamlı bir artış gösteriyoruz.”

Yılbaşı öncesinde alışverişlerin yapıldığı dördüncü çeyrek, Reality Labs biriminin en iyi performans gösterdiği dönem oldu. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, özellikle akıllı gözlüklerin çok iyi bir satış grafiği yakaladığını belirtti. Zuckerberg, yüksek talep nedeniyle Ray-Ban’in çatı şirketi EssilorLuxottica’nın daha fazla sayıda akıllı gözlük üretmeyi planladığını belirtti. Quest 2 ve Quest 3’ün de iyi satış performansları sergilediğini dile getiren Zuckerberg, Quest 3 için “en popüler karma gerçeklik cihazı” ifadesini kullandı.

Meta platformlarının kullanıcı sayısını artık paylaşmayacak

Meta için 2023’ün son çeyreğinin genel olarak iyi geçtiği söylenebilir. Şirketin çeyrek geliri 40.1 milyar dolar olarak açıklanırken, yıllık gelirin de 135 milyar doların hemen altında olduğu görülüyor. Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı da bu dönemde 2.1 milyara ulaştı. Finans şefi Susan Li, şirketin bundan böyle bünyesindeki platformların günlük ve aylık aktif kullanıcı sayılarını açıklamayacağını dile getirdi.

Meta’nın en yeni platformu Threads de büyümesini sürdürüyor. Zuckerberg, servisin geçtiğimiz sonbaharda 100 milyonun hemen altında olan aylık aktif kullanıcı sayısının 130 milyona ulaştığını açıkladı. Zuckerberg, Threads’in hâlihazırda çıkış dönemindekine kıyasla daha fazla kişi tarafından aktif olarak kullanıldığını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER