ManşetlerTeknoloji

Mercedes, üretimde insansı robotları deniyor

apollo mercedes apptronik

Mercedes-Benz, otomotiv endüstrisinde insan benzeri robotların “düşük beceriye sahip, fiziksel olarak zorlayıcı, manuel işler”de nasıl kullanılabileceğini test eden en son otomobil şirketi oldu. Robotik şirketi Apptronik, cuma günü yaptığı açıklamada, Mercedes ile Apptronik’in 72,5 kilogram ağırlığındaki iki ayaklı robotu Apollo gibi “ileri düzey robotik” kullanımını pilot olarak deneme konusunda ticari bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu haber, BMW’nin ocak ayında benzer bir pilot programı duyurmasının ardından geldi.

Apptronik’e göre, Mercedes; Apollo’nun insan üretim hattı çalışanlarına parça kontrolü yapma ve parçaları teslim etme gibi kullanım durumlarını araştırıyor. Şirketler, anlaşma dahilinde bulunan veya denenen Apollo robotlarının sayısı hakkında herhangi bir rakam açıklamadı.

Apptronik, insansı robotların, araç üreticilerine mevcut tesislerini yeniden tasarlamak zorunda kalmadan üretim görevlerini otomatikleştirmeye başlamalarını sağlayabileceğini belirtiyor. Şirket, yaklaşımının “fiziksel olarak talepkar, tekrarlayan ve sıkıcı görevleri otomatikleştirmeye” odaklandığını ifade ediyor. Bu tür işler için güvenilir çalışan bulmanın giderek zorlaştığı belirtiliyor.

Financial Times’a göre Mercedes, Macaristan’daki bir fabrikada belirtilmeyen sayıda Apollo robotu ile denemelere başladı. Ülke, işçilerin Batı Avrupa’ya göç etmesiyle birkaç yıldır işgücü sıkıntısı yaşamakta, Audi ve Mercedes her ikisi de 2016 yılında işgücü arzı konusunda endişelerini dile getirmişti.

Mercedes’in üretim şefi Jörg Burzer, “Bu, yeni bir sınır ve hem robotik hem de otomotiv üretimi için potansiyeli anlamak istiyoruz.” dedi. Düşük beceriye sahip, tekrarlayan ve fiziksel olarak talepkar işlerde işgücü açıklarını doldurmak ve hattaki yüksek becerili takım üyelerimizi dünyanın en arzulanan arabalarını inşa etmek için serbest bırakmak hedefler arasında yer alıyor.

Apollo, 1,73 metre boyunda ve Apptronik, robotun 25 kilograma kadar nesneleri kaldırabileceğini iddia ediyor. Robotun “yüzü” sevimli bir şekilde aptalca görünse de, form faktörü Tesla’nın Optimus robotu ya da BMW’nin Güney Carolina üretim tesisinde denediği Figure 01 robotları gibi diğer insan benzeri robotlardan çok da farklı değil. Agility Robotics’in “Digit” gibi diğer iki ayaklı robotlar da Amazon’un ABD depolarında pilot olarak test ediliyor.

Apollo ile üretimde önemli aşamalar kaydedilebilir

Mercedes ve Apptronik arasındaki bu iş birliği, otomotiv üretim süreçlerinde insan benzeri robotların potansiyelini ortaya koyuyor. Apollo’nun deneyimi, sadece üretim hattında verimliliği artırmakla kalmayıp, aynı zamanda zorlu fiziksel işlerde insan çalışanları rahatlatarak onların daha stratejik ve beceri gerektiren işlere odaklanmalarını sağlayabilir. Bu yenilikçi yaklaşım, otomotiv endüstrisinde işgücü sıkıntısına karşı sürdürülebilir bir çözüm sunarken, aynı zamanda üretim kalitesini ve verimliliğini artırma potansiyeline sahip.

Mercedes’in Macaristan’daki fabrikasında başlattığı Apollo robotu denemeleri, teknolojinin sadece işgücü açığını doldurmakla kalmayıp, aynı zamanda otomotiv üretiminin geleceğini nasıl şekillendirebileceğini de gösteriyor. Bu, endüstrinin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor ve Mercedes gibi öncü şirketlerin bu yeni teknolojilere nasıl öncülük ettiğini ortaya koyuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER