Ulaşım

Mercedes F 015 geleceğin sürücüsüz otomobillerinin neye benzeyeceğini ortaya koyuyor

mercedes-f-015-060115

Las Vegas’ta düzenlenen CES 2015’te giyilebilir ürünlere ek olarak, otomotiv sektörü ve teknolojinin buluşması da büyük ilgi görüyor. Özellikle sürücüsüz otomobiller ve araç içi bilgi eğlence sistemleri fuarın en popüler konuları arasında yer alıyor. Otomotiv sektörünün devlerinin akın ettiği fuarda yeni teknolojilerini görücüye çıkaran şirketlerden birisi de Mercedes-Benz. Şirket F 015 Luxury in Motion adını taşıyan modeliyle gelecekte sürücüsüz otomobillerin neye benzeyeceğini ortaya koyuyor.

Şirketin otomobilin tasarımında gelecekte insanların vakitlerinin daha büyük bir kısmını araçlarında geçireceği öngörüsünden yola çıkarak hareket ettiği belirtilirken, otomobilin kabininde birbirine doğru dönebilen dört koltuğun bulunması Mercedes’in F 015’in kabini için ”lounge benzeri” tanımlamasını kullanmasına neden oluyor. Otomobildeki ekranlar sayesinde yolcular araç kontrolleri ve eğlence seçeneklerine erişebiliyor. Hareket ve göz kontrolü gibi unsurlar da Mercedes F 015’in yolcularla iletişim kurma seçenekleri arasında yer alıyor.

Otomobilde bulunan LED alanlarının ışığı ise sürüş moduna göre değişiyor. Mercedes F 015 bir insan tarafından yönlendirildiğinde beyaz olan ışıklar, sürücüsüz sürüş modunda maviye dönüşüyor. Gelecekte otomobilin o anda kimin tarafından kullanıldığının yetkili merciler ve yasalar tarafından bilinmek isteyebileceği göz önüne alınınca Mercedes F 015’in LED ışıklarıyla yaptığı bu bilgilendirme kulağa daha anlamlı geliyor.

Tıpkı BMW’nin i3 ve i8 modellerinde olduğu gibi, Mercedes F 015’te de ana malzeme olarak karbon fiberle güçlendirilmiş plastik tercih edilmiş. Hidrojen yakıtla çalışan otomobilin yürüyen aksamı için de karbon fiberle güçlendirilmiş plastik kullanılmış. Mercedes’in bu sıradışı konseptinin yollara ne zaman çıkacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER