Ulaşım

Mercedes CityPilot teknolojili otobüs ilk yolculuğunu gerçekleştirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mercedes citypilotMercedes CityPilot otonom sürüş teknolojisine sahip otobüs, Hollanda otoyollarında ilk uzun mesafeli ve gerçek test sürüşünü gerçekleştirdi. Şirket tarafından “Future Bus” (Gelecek Otobüsü) olarak adlandırılan araç, Amsterdam’daki Schiphol Havalimanı ve şehrin banliyölerinden Haarlem arasındaki 20 kilometrelik mesafeyi ekspres otobüs hattı üzerinden katetti Otobüs dar viraj ve dönüşlerden, yaya geçitlerinden herhangi bir insan müdahalesi olmadan geçmeyi başardı.

Mercedes CityPilot teknolojisinin temelinde şirketin kamyonlara otonom sürüş özellikleri getirmesi amacıyla geliştirdiği Highway Pilot teknolojisi bulunuyor. Söz konusu sistem, şehir içinde sefer yapan bir otobüsün gereksinimleri doğrultusunda düzenlendi. GPS, radar ve çok sayıda kameranın bulunduğu otobüs trafik sinyallerini, yayaları ve diğer engelleri kendi başına algılayabiliyor.

Maksimum 70 kilometre hıza ulaşabilen otobüs, topladığı veriler sayesinde duraklara en uygun biçimde yanaşabiliyor ve gerektiğinde engellilerin inip binmelerine yardımcı olacak rampalarını açabiliyor.

Mercedes CityPilot şehrin altyapısına bağlanacak

Talimatlar gereğince acil bir durumun ortaya çıkması durumunda kontrolü direksiyonun başında duran şöför alıyor. Ancak otobüsün akıllı sistemleri sayesinde otobüs yolculukları herkes için daha sorunsuz hâle geleceğe benziyor. Diğer sürücüsüz araçların aksine şehrin ağına doğrudan bağlı olan otobüs, trafik ışıkları ve şehir altyapısındaki diğer bileşenlerle doğrudan iletişim kurabiliyor. Kameralarıyla yollarda çukur olup olmadığını kontrol eden sistem, topladığı bilgileri şehrin altyapı sistemiyle de paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER