Ulaşım

Mercedes 2018’in sonunda elektrikli Citaro üretimine başlayacak

mercedes citaroMercedes Citaro, şehir içi ulaşımda en çok kullanılan otobüsler arasında yer alıyor. Toplu taşımada emisyonsuz geleceğe yönelik dönüşümden bu otobüsler de payını alıyor. Pek çok şehrin “toplu taşımada sıfır emisyon” hedefine kulak veren Mercedes, 2018’in sonu itibarıyla elektrikli Citaro üretimine başlamayı planlıyor.

Geniş ölçekli üretim için başlangıç hedefini açıklayan şirket, prototiplerini şimdiden zorlu koşullarda test ediyor. Kutup çemberindeki buzlu yollar da, İspanya’daki Sierra Nevada Dağı’nın asfaltlı sıcak yolları da şirketin test sahaları arasında yer alıyor.

Mercedes’in çatı şirketi Daimler de kısa süre önce ilk elektrikli okul otobüsünü duyurmuştu. Şirket, böylelikle elektrikli toplu taşımanın kendisi için önemini bir kez daha göstermişti.

Elektrikli Mercedes Citaro güçlü rakiplerle mücadele edecek

Elektrikli Mercedes Citaro, gücünü modüler, lityum-iyon pilinden alacak. Otobüsün elektrikli motorları arka dingilde bulunuyor. Şirket verimli çalışan sıcaklık kontrol sisteminin de otobüsün menzilini artıracağını belirtiyor. Ancak menzil konusunda Mercedes’in karşısında güçlü rakipler bulunuyor. Elektrikli taşıt üreticisi Proterra, tek şarjla 1772 kilometre yol katedebilen bir elektrikli otobüs geliştirmişti. Fransız Navya ise Las Vegas’ta sürücüsüz elektrikli otobüslerle insan taşımayı test ediyor. Volvo ve Toyota gibi büyük şirketler de elektrikli otobüs geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER