ManşetlerUlaşım

Mercedes-Benz Vision EQXX ile tek şarjda 1000 km üzerinde yol yaptı

mercedes-benz vision eqxx

Mercedes-Benz, elektrikli konsept otomobili Vision EQXX‘in tek bir şarjla 1000 km’nin üzerinde menzille testini başarıyla tamamladığını duyurdu. Bu, elektrikli bir aracın tek şarjla kat ettiği en uzun mesafeler arasında yer alıyor.

Yolculuk, Almanya’dan başladı, daha sonra İsviçre ve İtalya’da dahil olmak üzere birçok Avrupa şehrinde ilerleyerek Fransa’nın güneyinde, Marsilya yakınlarındaki liman kenti Cassis’te tamamlandı. Sıcaklıklar 3 ila 18 santigrat derece arasında değişiyordu ve araç ortalama 86 km/h hızda ilerledi.

Katedilen mesafe 1000 km’nin üzerinde oldu. Bu, günümüzde yollarda olan çoğu elektrikli aracın seyahat edebileceği tipik aralığın iki katından fazladır. Mercedes’e göre, Vision EQXX’in varış noktasındaki şarj durumu yüzde 15 civarındaydı ve araçta kalan menzil yaklaşık 140 km oldu. Ortalama tüketim, 100 km’de 8,7 kWh ile rekor seviyede düşük oldu.

Mercedes, Vision EQXX’i ilk olarak bu yılın başlarında pil verimliliğinde bir deney olarak tanıttı. Sportif amaçları ve şık, fütüristik tasarımıyla bu konsept otomobil, muhtemelen Porsche Taycan, Audi E-tron GT ve Tesla Roadster gibi diğer lüks elektrikli otomobillerle rekabet edebilecek bir üretim otomobilinin temelini oluşturacaktır.

mercedes-benz vision eqxx

Zamanında Mercedes, Vision EQXX’in üstün ürün yelpazesinin tamamen gerçekçi olduğunu ve teknolojik ilerlemelerinin çoğunun Mercedes-Benz Modüler Mimari aracılığıyla gelecekteki üretim araçlarına entegre edileceğini söylemişti. Gerçek hayat testlerinden elde edilen sonuçlar, bu iddiaları desteklemeye hizmet edecek.

Tabii ki, tahmini menzil, adı üstünde bir tahminden öte geçmiyor. Herhangi bir elektrikli otomobil serisini sertifikalandırmak için ABD’de veya Avrupa’da farklı bağımsız kuruluşlar var. Bugün piyasadaki çoğu elektrikli aracın menzili 300-500 km arasındayken, bazı eski modellerde bundan daha az menzil var. Elektrikli otomobillerin en son versiyonlarında ise menzil  en son mahsulünün menzili 400-500 kilometre aralığında oluyor.

Tabii ki, elektrikli otomobillerin menzil aralığı oldukça özneldir. ABD Çevre Koruma Ajansı’nın derecelendirme sistemi, yalnızca test sürecinin belirli koşulları altında bir anlık görüntü sunmayı amaçlıyor. Tipik olarak, bir aracın aküsünü düz zeminde veya daha sıcak havalarda sürerken olduğundan çok daha hızlı aşındırabilen dik yokuş tırmanma ve soğuk havanın etkileri gibi faktörleri hariç tutuyor.

Mercedes’in menzil testinin mükemmel koşullarda gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. Söz konusu güzergah çeşitli sarp, dağlık koşulların yanı sıra inşaat çalışmaları ve diğer tehlikeleri de içeriyordu. Soğuk dağ havasından daha ılıman koşullara kadar geniş sıcaklık aralığı, Vision EQXX’in performansını çeşitli ayarlarda sergilemeye yardımcı oldu. Araç, bir elektrikli araç pilinden enerji emdiği bilinen kar veya herhangi bir donma koşuluyla karşılaşmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER