Ulaşım

Mercedes-Benz tamamen elektrikli otomobiller için hedefini açıkladı

mercedes elektrikli otomobil

Mercedes-Benz, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli araçlara geçiş yapacağını, ancak bunun şartlar dahilinde olacağını söylüyor. Alman otomobil üreticisi, yalnızca “piyasa koşullarının izin verdiği yerlerde” elektrikli araçlar satacağını söyledi. Mercedes’in elektrikli otomobiller için tüketici talebi olmayan ülkelerde 2030’dan sonra da akaryakıtla çalışan araçları satabileceğini ima etti.

Şirket duyuruyu perşembe günü, elektrikli güç aktarma organlarına önemli bir pivot ilan eden bir dizi otomobil üreticisi etkinliğinin sonuncusu olan EV strateji güncellemesi sırasında yaptı. Diğer otomobil şirketleri benzer şekilde tamamen elektrikli otomobil üretimine geçme sözü vermiş olsa da, Mercedes sözünü dış etkenleri dikkate alarak ihtiyatlı biçimde veriyor.

Diğer büyük otomobil üreticileri de benzer uyarılar yapıyor. Örneğin GM, 2040 yılına kadar karbon nötr olacağını, ancak bu tarihe kadar gazla çalışan araçların satışını sona erdirme taahhüdünde bulunamayacağını söyledi. Ve GM’nin üst düzey yöneticileri, 2035 yılına kadar yeni hafif hizmet araçlarından çıkan egzoz emisyonlarını ortadan kaldırma hedefini kesinlikten ziyade bir temenni olarak nitelendirdi.

Yine de Mercedes, 2030 yılına kadar serisinin elektrifikasyonu için 40 milyar avroluk yatırım yapacağını söylüyor. Daimler’in başkanı ve Mercedes-Benz’in başkanı Ola Källenius, “Bunu güçlü bir karlılıkla yapabileceğimize inanıyoruz ve başarılı bir gelecek inşa etmenin ve Mercedes Benz’in değerini artırmanın doğru yolunun elektriğe odaklanmak olduğuna inanıyoruz.” dedi.

2022’den itibaren Mercedes, her segmentte tamamen elektrikli bir model sunacağını ve 2025’ten itibaren satılan her modelin saf elektrikli bir modelle sunulacağını söylüyor. Ayrıca Mercedes portföyünün tamamında kullanılmak üzere üç adet yeni özel üretim EV mimarisini piyasaya sürecek. Bunlar orta ve büyük binek otomobiller için MB.EA, performans modelleri için AMG.EA ve ticari araçlar için Van.EA olarak sıralanıyor.

Şirket, Mercedes-Benz’in G sınıfı araçların elektrikli versiyonları ve AMG yüksek performanslı araçları da dahil olmak üzere yakında piyasaya çıkacak bazı yeni ürünler hakkında çeşitli ipuçları verdi. Yöneticiler, gelecek yıl tanıtılacak uzun menzilli, yüksek güçlü Vision EQXX konsept otomobili hakkında da bilgi verdi. EQXX ile Mercedes, 1000 kilometre menzil ve kWh başına 10 kilometrenin üzerinde bir tüketim derecesi hedefliyor. Bu, başarılması halinde onu piyasadaki en uzun menzilli elektrikli araçlarından biri haline getirecek.

Tedarik zinciriyle ilgili olarak şirket, pil hücresi kapasitesini 200 GWh’ye çıkarmak amacıyla biri ABD’de olmak üzere sekiz gigafabrika pil tesisi kuracak. Mercedes, üretim planlarını hızlandırmak için İngiltere merkezli bir elektrikli araç üreticisi olan Yasa’yı satın aldığını duyurdu.

Mercedes, tamamen elektrikli (veya çoğunlukla elektrikli) geleceğini belirleme konusunda yalnız değil. GM, Ford, Stellantis, Volvo, BMW ve Volkswagen çoğunlukla elektrikli otomobil satışına geçiş konusunda benzer sözler verdi. Bu duyurular, büyük ülkelerin yönetimlerinin içten yanmalı motorlu araçların satışına kısıtlamalar getirmesi üzerine geldi. Avrupa Birliği, Çin ve ABD’nin Kaliforniya eyaleti, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklayacaklarını açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER