Teknoloji

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition Ön İnceleme: Telefonun gücüne yazık oluyor

IMG_0534Mobil Dünya Kongresi için Barselona’ya gelmeden önce mutlaka deneyimleyeceğimiz cihazlar listesine Meizu Pro 5 Ubuntu Edition’ı da yazmıştık. Samsung Galaxy S6’daki gibi 14 nm Exynos işlemciyi barındıran bu akıllı telefonun Android versiyonundan sonra geçtiğimiz haftalarda Ubuntu versiyonu da tanıtılmıştı. Canonical standına büyük bir heyecanla gittik, ancak karşılaştığımız deneyim bizim için hayal kırıklığı oldu.

IMG_0534IMG_0552IMG_0549Canonical, Ubuntu ile özellikle Android’e alternatif bir yazılım deneyimi sunmayı amaçlıyor. Ancak günümüzde uygulamalarla yaşayan insanlar için Ubuntu’nun “Scope” olarak adlandırdığı, Türkçe’ye “alan” olarak çevirebileceğimiz panelleri pek kullanışlı olmayacaktır. Müzik, Video, vb. gibi alanlar çeşitli servislerden bilgileri çekiyor ve tıpkı Android’in ana ekranındaki bileşenler gibi kullanıcılara gösteriyor. Ne var ki, ana ekran deneyimi olarak uygulamaları kısayollar hâlinde yerleştirilmiş şekilde görmeye alışanlar için bu yapı biraz yadırgatıcı oluyor. Uygulamalar da tıpkı diğer alanlar gibi, birbirinden pek de ayırt edilmeyecek şekilde gösteriliyor, bu da kafaları biraz karıştırıyor.

Bu özel alanlarda veya herhangi bir uygulamada bulunurken parmağınızı ekranın solundan sürüklediğinizde küçük uygulama ikonlarının yer aldığı bir sütun beliriyor. Buradan sık kullandığınız uygulamaya hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir uygulamadayken parmağınızı ekranın sağ kenarından ortaya doğru sürükleyerek önceki veya sonraki uygulamaya geçebilir, daha uzun bir sürükleme yaparak da açık olan son uygulamaları kartlar hâlinde görebilirsiniz.

Android’de olduğu gibi Ubuntu’da da ekranın üst kenarı bildirim ve durum elemanlarına ayrılmış. Ayrıca buradan telefonun çeşitli ayarlarını da hızlı şekilde kontrol etmek mümkün oluyor.

Ubuntu tam mühendis işi bir işletim sistemi olmuş, tıpkı Android’in başlardaki hâli gibi. Bu telefonu kullanmak için çeşitli sürükleme hareketlerini yapmak gerekiyor ve öncelikle de bunları öğrenmek ve alışmak şart. Halbuki günümüzde kullanıcılar bunu yapmaya istekli değil, zamanları yok; her şeyin en kolayını arzuluyorlar. Ne var ki, Ubuntu bu hâliyle sıradan kullanıcılara hitap etmekten uzak, sadece “geek” diye nitelendirilen kitleye seslenebiliyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Ubuntu ile Meizu Pro 5’in 5.7 inç 1080p AMOLED ekran, 21 megapiksel, lazer destekli otomatik odaklı kamera, ESS’nin sağladığı Hi-Fi yongası gibi üst sınıf özelliklerine yazık ediliyor. Android gibi kolay işletim sistemiyle ve hatta Meizu’nun da sadeleştirilmiş, kullanıcı dostu kullanıcı arayüzüyle kullanmak varken, kaç kişi bu telefonda zorlanacağı Ubuntu deneyimini yaşamak için para verir?

İLGİLİ HABERLER