Teknoloji

MegaUpload’un başına gelenlerin ardından Filesonic ve Uploaded.to servislerinden kendilerini koruyacak önlemler

MegaUpload sitesinin kapatılmasının ve sahibi Kim Dotcom’un tutuklanmasının ardından rakip dosya paylaşım siteleri FileSonic ve Uploaded.to da telif hakkı ihlâliyle ilgili suçlamalara maruz kalmamak amacıyla servislerini sınırlandırdı. Filesonic herhangi şekilde yeni bir dosya paylaşım işlevini yapmıyor. Site, sadece kişilerin kendilerine ait olan dosyaları yüklemelerine ve bunları indirmelerine izin veriyor. Bu arada FileSonic’in kullanıcılara dosyaları daha fazla indirildikçe para ödeyen iş ortaklığı modeli de, telifli içeriğin yasadışı şekilde paylaşılması ve buna teşvik edilmesi suçlamalarına maruz kalmamak amacıyla kapatıldı.

Uploaded.to ise farklı bir yol seçti. Site, ABD’den gelen trafiği blokladı, ABD dışında kalan ülkelerde ise faaliyet göstermeye devam ediyor. Türkiye’den de bu siteye erişim şu anda açık. Eğer uploaded.to sitesine ABD tabanlı bir IP adresiyle girmeye çalışırsanız, “Servisimiz ülkenizde şu anda kullanılmamaktadır. Üzgünüz.” şeklinde bir mesaj çıkıyor. İki site de bu değişikliklerle ilgili resmi açıklama yapmadı, ancak MegaUpload’un başına gelenlerin diğer site sahiplerini korkuttuğu bir gerçek. Ancak MegaUpload’un başına gelenler yüzünden sadece telif haklarına aykırı olmayan kişisel dosyalarına her yerden erişmek amacı güden kişilerin de sıkıntı çekmesi üzücü.

MegaUpload’un başına gelenlerin ardından bizim de artık iyi tanıdığımız Anonymous grubu ABD’de başta Adalet Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurumların web sitelerine DDoS saldırısı düzenlemişti.

İlgili – Filesonic
İlgili – Uploaded.to
İlgili – Digital Trends

İLGİLİ HABERLER