Eğlence

Megaupload telif hakkı ihlâli davasında ilk mahkumiyet kararı verildi

megaupload-160215

Megaupload telif hakkı ihlâli davasında ilk mahkumiyet kararı geçtiğimiz cuma günü (13 Şubat) gerçekleştirilen duruşmada verildi. Ars Technica’da yer alan habere göre, yazılımcı Andrus Nõmm telif hakkı ihlâli nedeniyle bir yıl bir gün hapse mahkum edildi.

Andrus Nõmm geçtiğimiz haftanın başlarında ABD’nin Virginia eyaletinde yakalanmıştı. Daha önce de 2012’de Hollanda’da tutuklanan Nõmm, ABD’ye iade edilmemek için hukuk mücadelesi vermişti.

Megaupload kurucusu Kim Dotcom, şimdi çalışmayan web sitesini bir korsan ağı olarak kullanmak ve telif hakkı ihlâli gerçekleştirmekle suçlanmıştı. Kim Dotcom’un sunucularına 2012 yılında el koyulmuş, ancak geçtiğimiz yıl Yeni Zelanda Temyiz Mahkemesi polisin baskın sırasında ele geçirdiği verilerin kopyalarını Kim Dotcom’a teslim etmesi yönünde bir karar almıştı. Dotcom ve beş iş arkadaşı halen ABD’ye iadelerinin önlenmesi için mücadele ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Nõmm’un Megaupload’un sunucularında saklanan verilerin telifli olduğunu kabul ettiği belirtildi. Nõmm’un Megaupload üzerinden telifli içerikleri indirdiğini ve suç olduğunu bile bile işin içinde olmayı sürdürdüğüne dair bilgiler de ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında yer aldı.

Kim Dotcom’un küresel danışmanı Ira Rothken, ABD Adalet Bakanlığı’nın Nõmm’un kötü maddi durumundan faydalandığını öne sürerken, Dotcom Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada Nõmm’un masumiyetine halen inandığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER