Teknoloji

Megacopter drone 61 kiloyu kaldırarak dünya rekoru kırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

megacopter

Çok sayıda şirket, insansız hava araçlarını kullanarak paket teslimatı gerçekleştirmek için çalışmalar yapıyor. Ancak söz konusu drone’ların daha ağır yükleri, örneğin bir insanı taşıyıp taşıyamayacağı merak ediliyor. Norveç’in Oslo Üniversitesi bünyesindeki mühendisler, söz konusu ihtimalin gerçekleşebileceğini ortaya koydu. Sekiz adet altı pervaneli drone’u birbirine bağlayan ekip, toplam 61 kilogram ağırlığındaki dört adet topu yerden 1 metre yükseğe kaldırmayı başardı. Megacopter adını taşıyan araç, kaldırdığı ağırlığı yaklaşık 37 saniye boyunca havada tuttu.

Drone henüz insanları sabah trafiğinden kurtarmak için yeterli olmasa da, mühendis ekibinin “Uzaktan kumandalı pervaneli bir araç tarafından kaldırılan en ağır yük” kategorisinde dünya rekoru kırmasını sağladı.

Ucuz motorlar ve helikopter pervaneleri sayesinde bu tarz araçların daha geniş bir kitle tarafından yapılmasını kolaylaştırdı. Çok pervaneli araçlarla, insanlı uçuşlar bile gerçekleştirilmiş durumda. Guinness Dünya Rekorları ekibi, Megacopter tarafından kırılan rekorun aracı sabitleyecek ve gerekli düzenlemeleri yapabilecek bir pilot olmaması nedeniyle oldukça değerli olduğuna dikkat çekiyor.

Çinli drone üreticisi Ehang, CES 2016’da gözler önüne çıkardığı bilgisayar tarafından kontrol edilen ve insan taşıyabilen drone konseptiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Ehang, otonom hava taşıtının sunabileceklerinin sadece bir ön sözü olduğunu belirtse de, Oslo Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen testler, insanların henüz pervaneli araçların kapasitesini keşfetmeye devam ettiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER