Teknoloji

Medium yazarlarına Creative Commons koruması

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

medium-100314

Yazı platformu Medium, Flickr ve Vimeo gibi servislerin izinden giderek yazarlarına Creative Commons telif hakkı seçenekleriyle eserlerini koruma altına alma imkanı sunuyor. Bugünden itibaren Medium yazarları, eserleri için farklı telif hakkı koruması seçenekleri arasından seçim yapabilecek. Creative Commons böylelikle kapsamını genişletme konusunda oldukça sağlam bir adım atarken, insanların geleneksel telif hakkı ve kamusal alan paylaşımı arasındaki seçenekler konusunda bilgilenmesi için de önemli bir adım atılmış oldu.

Telif hakkının her yerde olduğunu söyleyen Creative Commons CEO’su Ryan Merkley, insanların isteseler de istemeseler de telif hakkı sahibi olduğunu belirtti. Telif hakkının en düz tanımıyla en basit paylaşımları bile engelleyebilecek yapıda olabileceğini dile getiren Merkley, bunun için özelleştirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Medium yazarları farklı kapsama alanları bulunan altı Creative Commons lisansı arasında seçim yapabilecek. Mevcut Medium yazıları standart telif hakkı korumasına tabi tutulmaya devam edecek, Creative Commons lisansları ise bundan sonra yazılacak yazılara uygulanabilecek. Medium’dan Jamie Talbot, lisansların kapsamları konusunda kullanıcıları açık biçimde bilgilendireceklerinin sözünü verirken, bu hamlenin “tüm hakları saklıdır” anlayışının alternatifsiz olmadığını göstermek adına başlatılan bir girişimin parçası olduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER