Teknoloji

MediaTek’ten Türkiye pazar payı açıklaması ve Helio G95 ile ilgili bilgiler

mediatek mt6893

Akıllı telefon fiyat ortalamasının hem Türkiye hem de dünya genelinde yükselmesi, genellikle uygun fiyatlı akıllı telefonlarda gördüğümüz işlemcileri üreten MediaTek’e yaradı. Daha fazla üreticinin rekabetin esas olarak yaşandığı giriş ve orta segmente yönelik ürünlerinde MediaTek işlemcilerini kullandığını görüyoruz. MediaTek, Türkiye’de de farklı iş birlikleri olan ve akıllı telefonlardan modemlere farklı cihazlarda ürünleri yer alan bir şirket. Türkiye performansını da bir basın toplantısıyla paylaştı. Ayrıca yeni duyurulan MediaTek Helio G95 ile ilgili bazı bilgiler de verildi.

MediaTek, Türkiye akıllı telefon pazarı genelindeki payını 3 yılda yüzde 12’den yüzde 32 seviyesine çıkardı. 2019 yılı ikinci yarısı itibarıyla da yerli üretim akıllı telefonlarda yüzde 100 pazar payına ulaştı. General Mobile, Vestel gibi yerli üretim yapan üreticilerin telefonlarında işlemci tercihinin MediaTek’ten yana yapıldığını görüyoruz. MediaTek, ülkemizde yerli akıllı TV ve bağlantı cihazları pazarında da güçlü bir konumda bulunduğunun altını çizdi. Pazar payı, yerli üretim akıllı TV?lerde yüzde 95, tabletlerde yüzde 45, fiber modem ve VDSL modemlerde yüzde 95 seviyesinde bulunuyor.

MediaTek Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Sezer Şenol, Türkiye pazarındaki satışın 2019 yılında 10 milyon adedin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Pandemi ve diğer olumsuz koşullarına rağmen pazarın 2020 yılında da 10 milyon adedin üzerinde gerçekleşeceğini ön gördüklerini belirtti. Xiaomi, Huawei, Samsung, OPPO gibi küresel markaların yanı sıra, General Mobile, Casper, Vestel gibi yerli üretici iş birlikleriyle, Türkiye’deki pazar payını yüzde 32 seviyesine çıkardıklarını da vurguladı. “Her yıl satılan her 3 telefondan biri, gücünü MediaTek teknolojisinden alıyor. Daha da önemlisi, 2019 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye?de üretilen tüm yerli telefonlarda MediaTek işlemciler kullanıldı. Türkiye’deki iş birliklerimiz, teknolojinin diğer alanlarına da uzanıyor. Android TV ve akıllı TV üretiminde Vestel ve Arçelik, tablet üretiminde Reeder, modem cihazlarında Türk Telekom, Türksat, Turkcell, D-Smart, Millenicom, Hometech; akıllı ödeme sistemlerinde Koç Grubu şirketi Token Financials ile iş birliği yapıyoruz.”

Şenol konjonktürel gelişmeler ve yeni regülasyonların, yerli üretim telefonlara iç pazarda avantaj sağladığını, öte yandan Türk Telekom ve Turkcell gibi şirketlerin modem üretimi girişimlerine hız vermesinin de, Türkiye için akıllı telefon, tablet ve TV üretiminin yanı sıra katma değerli üretim ve ihracat odaklı yeni bir teknoloji alanı açacağını kaydetti.

MediaTek, farklı segmentlerde akıllı telefonlara hızlı ve akıllı 5G bağlantı özelliği getirecek olan MediaTek Dimensity Serisi 1000+, 820, 800, 800U ve 720 işlemcilerin ön tanıtımını da yaptı.

Buna ek olarak MediaTek Helio G95 ile ilgili bazı bilgiler de paylaşıldı. 2020 yılı sonunda ve 2021 yılı içinde Türkiye’de satışa sunulacak telefonlarda da gelmesi beklenen G95, üst sınıf 4G akıllı oyun telefonlarına yönelik olarak geliştirildi. İşlemci, Yapay Zeka işlemcisi (APU) destekli 4 kameraya kadar çoklu kamerayla çekim, yapay zeka destekli yüksek çözünürlük gibi özellikler ve üstün performans sunuyor. İşlemci, akıllı telefonları, fotoğraf meraklıları, sosyal medya video içerik üreticileri ve elindeki teknolojiden daha fazlasını bekleyen herkes için performansı üst sınıf cihazlara dönüştürüyor. İki kelimeli uyandırma özelliği de sunan işlemci, standart HDR10 ekran desteği de sağlıyor. Gerçek zamanlı görsel kalitesi, gerçek renk ve görüntü deneyimi, HDR10+ düzeyine yaklaşıyor.

MediaTek’in belirttiğine göre Helio G95, yapay zeka destekli süper çözünürlük desteğiyle Netflix, Amazon Prime ve TikTok gibi farklı platformlarda yüksek performanslı eş zamanlı video akışını (streaming) mümkün kılıyor. 360p’den 720p’ye kadar HD çözünürlüğü destekleyen işlemci, gerektiğinde görüntü kalitesinde hissedilir bir değişiklik olmadan bant genişliğini yüzde 75’e varan oranda daraltabiliyor. FHD+ 90fps ekran desteği, gerek oyunlar, gerekse günlük kullanım için ideal bir kullanıcı ara yüzü sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER