Teknoloji

MediaTek Qualcomm’u geçti, dünyanın en büyük akıllı telefon işlemci satıcısı oldu

mediatek mt6893

Akıllı telefon fiyat ortalamasının yükselmesi ve özellikle giriş segmentindeki rekabetin artması MediaTek’e fazlasıyla yarıyor gibi görünüyor. MediaTek, Qualcomm’u geçerek pazar payı bakımından dünyanın en büyük akıllı telefon yonga set satıcısı hâline geldi.

Counterpoint adlı araştırma şirketi tarafından yayınlanan yeni bir rapor, bu yeni durumu ortaya koyuyor. Qualcomm, 5G destekli yonga setlerde en büyük pazar payını haklı bir şekilde elinde bulundururken, Counterpoint’in verileri 2020’nin üçüncü çeyreğinde 100 milyondan fazla MediaTek işlemcili akıllı telefon satıldığını gösteriyor. Şirket böylelikle geçen yılın aynı dönemine göre kabaca yüzde 5’lik artış göstermiş oldu.

Counterpoint’in raporunda MediaTek’in en son kazanç raporuna da bazı atıflarda bulunuluyor. Şirket, geride kalan üç aylık dönem içinde 97 milyar 275 milyon yeni Tayvan doları gelir elde etmişti ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre neredeyse yüzde 50’lik bir artış kaydetmişti. Tayvanlı şirket, konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde bu büyümeyi pazar payında elde ettiği dikkate değer kazançlara bağlamıştı. Counterpoint verileri de bunu yansıtıyor.

Counterpoint, özellikle 100-250 dolar fiyat bandındaki telefonlarda MediaTek’in gösterdiği performansa vurgu yapıyor. Ayrıca Hindistan, Çin ve Latin Amerika pazarlarında da büyümeyi sürdürmesine dikkat çekiyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde MediaTek yongaları toplam pazarın yüzde 31’lik dilimini elde ediyor. Böylelikle Qualcomm’un yüzde 29’luk pazar payı geride bırakılıyor.

Counterpoint araştırma direktörü Dale Gai, “Ayrıca MediaTek ABD’nin Huawei’ye yönelik yasağı nedeniyle oluşan boşluğu değerlendirebildi.” dedi. “TSMC tarafından üretilen uygun fiyatlı MediaTek çipleri, birçok OEM için Huawei’nin yokluğunun bıraktığı boşluğu hızla doldurmak için ilk seçenek oldu. Ayrıca Huawei, daha önce yasaktan önce önemli miktarda yonga seti satın almıştı.”

MediaTek işlemcileri Türkiye’de de giderek daha fazla akıllı telefonda karşımıza çıkıyor. Özellikle tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği 3000 TL altı fiyattan satılan Android telefonların çok büyük bir kısmında MediaTek işlemcilerini görüyoruz.

Bu arada MediaTek, 5G destekli işlemcileriyle de bu yeni nesil teknolojiyi daha ucuz fiyatlı telefonlara getirmek için adımlar atıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeni nesil mobil ağlar yaygınlaştıkça, şirket bunun yansımalarını daha açık şekilde görecektir. O zamana kadar uygun fiyatlı giriş ve orta segment telefonlarla pazar payını artırmayı sürdürecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER