Manşetler

MediaTek dünyanın ilk gerçek sekiz çekirdekli mobil işlemcisi MT6592 ile iddialı

MediaTek dünyanın gerçek anlamda ilk sekiz çekirdekli mobil işlemcisi MT6592’yi duyurdu. Bu işlemciyi barındıran ilk cihazların da yıl sonu itibarıyla çıkış yapması bekleniyor.

media-tek-mt6592-211113

28 nm tabanlı bu yonga sekiz adet düşük güç tüketimli Cortex-A7 çekirdeği barındırıyor. ARM’in big.LITTLE mimarisinin üstünde kullanılan Heterojen Çoklu İşleme modeli sayesinde tüm bu sekiz çekirdek aynı anda çalışabiliyor ve yüke göre 1.7 GHz ila 2 GHz arasındaki saat frekanslarında işlem görüyor.

MediaTek, Chrome’un şimdiden sekiz çekirdeğin tümünü kullanarak çalıştığını kaydetti. Bunun yanı sıra çeşitli harita uygulamaları ve video oynatıcılar da bu imkandan yararlanabiliyor. MediaTek’in belirttiğine göre MT6592 benchmark testlerinde Snapdragon 800’ü geride bırakıyor. Ayrıca bu işlemciye göre yüzde 40’a varan oranlarda daha az güç tüketiyor; sıcaklığı da daha düşük değerlerde seyrediyor.

MT6592’nin multimedya tarafında da dikkat çekici özellikleri bulunuyor. Yongasette yer alan görüntü işaret işlemcisi 16 megapiksel kamera modüllerini destekliyor. 700 MHz saat frekansında çalışan ARM Mali-450 MP grafik işlemcisi de 60 fps’de düzgün işleyen bir Full HD görüntü akışı ve aynı zamanda tatmin edici bir oyun performansı sunulmasını mümkün kılıyor. 60 fps’ye video çerçeve hızı yükseltme özelliği sayesinde hareket bulanıklığını zalatabilen bu işlemci aynı zamnada 4K H.264 video kodlayıcı ve dosya büyüklüğünde yüzde 40’a varan oranda azalma sağlayan full HD H.265/VP9 ile kodlanmış videoları oynatma desteği de sunuyor.

Qualcomm’un en güçlü olduğu taraflardan bir tanesi 4G desteği. MediaTek Genel Müdürü Xie Qingjiang, şirketinin 4G modeminin yıl sonunda çıkacağını ve cihaz üreticilerinin de 2014’ün ilk yarısından itibaren bu modemi MediaTek’in dört veya sekiz çekirdekli yongalarıyla kullanabileceğini kaydetti.

İlgili >> Engadget

[Görsel – Engadget]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER