Manşetler

MediaTek Helio P90 ile yapay zekâ ve fotoğrafta bir üst seviyeyi vadediyor

mediatek helio p90

MediaTek bundan kısa bir süre önce duyurduğu Helio M70 ile 5G rekabetinden geri kalmaya niyetinin olmadığını göstermişti. Tayvanlı üretici, bir yandan da farklı segmentlere yönelik işlemcilerini tanıtmaya da devam ediyor. MediaTek bu yaklaşımı çerçevesinde son olarak Helio P90 adını verdiği yeni yonga setinin duyurusunu gerçekleştirdi.

Helio P90’ın odak noktasında yapay zekâ bulunuyor. Daha ileri düzey yapay zeka uygulamaları için geliştirilen yeni nesil mimari ve APU 2.0 yapay zekâ işlemci birimine sahip yonga seti, 1127 GMACs performansıyla mobil cihazlardaki en üst seviye yapay zekâ gücünü sunmayı vadediyor.

MediaTek?in donanıma entegre yapay zekâ mimarisi teknolojisiyle geliştirilen Helio P90, yerleşik zeka işlemci birimi APU 2.0 ile, yapay zeka uygulamalarında Helio P70 ve Helio P60 işlemcilere oranla 4 kata kadar daha fazla güç sunuyor. Böylelikle hem yapay zekâdan daha hızlı şekilde yararlanmak mümkün hâle gelirken, bir yandan da telefonun pil ömrü uzatılıyor.

MediaTek Kablosuz İletişim İş Birimi Genel Müdürü TL Lee, Helio P90 ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Helio P90, akıllı cihaz üreticilerine, en ileri düzey yapay zekâ uygulamalarını, muhteşem kamera özellikleri, yüksek performans ve uzun batarya ömrüne sahip ürünler geliştirme ve geniş kitle pazarlarına sunabilme fırsatı sağlıyor. Helio P90, benzersiz işlem hızı ve yapay zekâ destekli görüntüleme özellikleriyle, mobil yapay zekâ gelişiminin güç dinamosunu oluşturuyor. Bu yonga seti, tüketicilerin akıllı telefonlardan beklentilerini yeniden belirleyecek ve özellikle, pazarda süper yüksek çözünürlüklü fotoğraf çağının başlangıcına liderlik edecek.”

MediaTek Helio P90, Google‘ın görseller üzerinden tanıma ve arama yapılabilmesini sağlayan Google Lens uygulaması ve artırılmış gerçeklik platformu ARCore ile de uyumlu şekilde çalışacak. MediaTek ve Google arasında yakın iş birliği ile yürütülen çalışmalar sayesinde, akıllı telefon üreticileri bu uygulamaları cihazlarına Helio P90’la entegre edebilecek.

Helio P90, yapay zekâ odaklı kamera deneyimleri için özel tasarlanan bir imaj sinyal işlemcisi barındırıyor. Yapay zekâ motorunun varlığı sayesinde Helio P90 işlemciye sahip telefonların düşük ışık düzeylerinde ya da hareket durumunda bile yüksek bir yüz ve ortam tanıma performansı sunabileceği belirtiliyor.

MediaTek Helio P90 işlemci taşıyan telefonlara 48 megapiksel çözünürlüklü tek bir arka kamera veya 24 ve 16 megapiksel çözünürlüklü lenslerden oluşan bir modül yerleştirilebilecek. Kullanıcılar saniyede 30 kare (30 FPS) hızla 48MP, ya da HD kalitesinde 480FPS süper yavaş hızlı çekim yapabilecek. Helio P90’ın sekiz çekirdekli tasarımı, 2.2 GHz hızda çalışan iki Arm A75 ve 2.0 GHz hızda çalışan altı A55 işlemciyi bir araya getiriyor ve bir Imagination Technologies PowerVR GM 9446 grafik işlemci ünitesi (GPU) içeriyor.

MediaTek Helio P90 taşıyan akıllı telefonların 2019’un birinci çeyreği itibarıyla raflardaki yerini alması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER