Manşetler

MediaTek Dimensity 9000 ile gözünü üst sınıf akıllı telefonlara dikiyor

mediatek dimensity 9000 oppo find x4

MediaTek, en yeni amiral gemisi işlemcisinin duyurusunu gerçekleştirdi. Dimensity 9000, Qualcomm ve Samsung gibi daha popüler rakiplerin sunduğu en iyi çiplerle rekabet edecek. Üstelik şirketin şimdiye kadarki en güçlü çipi olarak değerlendiriliyor.

Geçen yıl çıkan Dimensity 1000 serisi gibi önceki üst düzey Dimensity yongaları Qualcomm’un Snapdragon 888’i veya Samsung’un Exynos 2100’ü gibi muadillerinden daha az güçlüyken, yeni Dimensity 9000, 2022 model Android amiral gemileri için dikkat çekici ve güçlü bir aday olarak yola çıkıyor.

Yeni Dimensity 9000, Arm’ın yeni v9 mimarisini kullanmanın yanı sıra TSMC’nin 4nm süreci üzerine inşa edilen ilk mobil işlemci olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Arm’ın yeni çekirdek tasarımlarını kullanan ilk resmileşmiş işlemci niteliğine de sahip. 3.05GHz saat frekansına sahip tek bir Cortex-X2 performans çekirdeği, 2.85GHz’de üç Cortex-A710 çekirdeği ve 1.8GHz’de dört Cortex-A510 verimlilik çekirdeği barındırıyor. Bu arada GPU, MediaTek’in yapay zekâ tabanlı işleme için toplam altı çekirdeğe sahip beşinci nesil APU’su ile birlikte 10 çekirdekli bir Arm Mali-G710’dur. Şirket, bunun önceki nesle kıyasla dört kat daha fazla performans ve güç verimliliği sunduğunu söylüyor.

mediatek dimensity 9000

MediaTek’in iddiasına göre yeni 18-bit Imagiq Gen 7 ISP, dünyanın 320 megapiksel görüntü yakalayabilen ilk çipi ve saniyede 9 gigapiksel veri aktarabiliyor.

Modern bir akıllı telefon çipinden beklenebileceği gibi Dimensity 9000, 3GPP’nin Release 16 spesifikasyonunu destekleyen yerleşik bir 5G modem sunuyor. Bununla birlikte yeni çip, daha hızlı mmWave standardı olmadan yalnızca yerleşik 6GHz altı 5G desteği sunarak rakiplerinin gerisinde kalıyor. Dimensity 9000 için, Bluetooth 5.3’ü destekleyen ilk akıllı telefon işlemcisi olduğu ve Wi-Fi 6E ile de çalışacağı iddia ediliyor.

En son Arm teknolojilerini kullanma konusunda MediaTek’in uzun süre yalnız kalmaması muhtemel görünüyor. Qualcomm’un 30 Kasım’da düzenleyeceği yıllık Snapdragon Tech Summit etkinliğinde Snapdragon 888 yonga setinin takipçisini duyurması bekleniyor. Her ne olursa olsun, Dimensity 9000’in bir adım önde olmak yerine, Qualcomm’un bu yıl birçok amiral gemisi telefonda yer alan işlemcileriyle ağırlık sınıfında olduğunu görse bile, bu şimdiye kadar büyük ölçüde geride kalan MediaTek için büyük bir kazanç olarak nitelendirilebilir.

MediaTek, üst sınıf Android cihazlar söz konusu olduğunda uzun süredir arkadan takip eden, geride kalan bir şirket konumunda bulunuyor. Ancak Dimensity 9000 ile birlikte sonunda gerçekten rekabet etmek istediğini gösteriyor. Bakalım, akıllı telefon üreticileri bu yeni işlemci alternatifine ne kadar ilgi gösterecek, hep birlikte göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER