Teknoloji

MediaTek Dimensity 7200 ile üst sınıf yetenekler orta segmente geliyor

mediatek dimensity 7200

MediaTek orta segment telefonlar için yeni işlemcisi Dimensity 7200’ü duyurdu. Yeni MediaTek Dimensity 7200, üst seviye Dimensity 9200 işlemcisinin öne çıkan özelliklerini içeriyor. Çok yakın gelecekte orta segment Android telefonlarda fazlasıyla göreceğimiz bu yeni çiple ilgili detaylar haberimizde yer alıyor.

MediaTek, Dimensity 7200’ün üretiminde çip üretiminde uzman olan TSMC ile çalıştı ve 4 nm mimarisini kullandı. Bu, Dimensity 9200’ün tasarımında için kullanılan ikinci nesil mimarinin aynısı olarak nitelendiriliyor. Böylelikle 9200’ü öne çıkaran birçok güç ve verimlilik artışı avantajı burada da mevcut olacaktır.

Dimensity 7200; 2,8 GHz’de çalışan iki adet ARM Cortex A715 çekirdeği, altı adet ARM Cortex A510 çekirdeği içeriyor ve Dimensity 9200’de de kullanılan MediaTek Yapay Zeka İşleme Birimini (APU) barındırıyor. Grafik yönetimi, Mali G610 grafik işleme birimi (GPU) tarafından yapılıyor. Kamera birimiyle MediaTek’in kendi Imagiq 765 görüntü sinyali işlemcisi (ISP) ilgileniyor. Son olarak, MediaTek’in Dimensity 9000’den bu yana üst düzey yongalarında temel bir özellik olan HyperEngine 5.0, oyun oynarken gecikmeyi azaltmak, CPU ve GPU yanıtını iyileştirmek ve güç verimliliğini artırmak için perde arkasında çalışıyor.

MediaTek Dimensity 7200’in kamera tarafında sunduğu destekler

Bu yeni çip, 200 megapiksele kadar çözünürlüğe sahip kameraları ve iki kameranın aynı anda çalışabildiği ikili çekim gibi özellikleri destekliyor. Ayrıca, düşük ışıkta gürültü azaltma, yapay zekâ tabanlı görüntü iyileştirmeleri ve portre modu güzellik ayarları için de destek mevcut. Ekran tarafında Dimensity 7200, HDR10+ sertifikası, Dolby HDR, 144Hz’e kadar yenileme hızları desteği ve Full HD+’ya kadar çözünürlüklerde sıkıştırmayı başarıyor. Bu çip, 6GHz altı 5G ağlarına bağlanabiliyor. Wi-Fi 6E ile Bluetooth 5.3’ü de destekliyor.

MediaTek’in Dimensity işlemcileri, son zamanlarda Asus’un en iyi ROG oyun telefonlarından OnePlus’ın uygun fiyatlı Nord telefonlarına kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Ayrıca şirket, çipleri belirli modellere göre uyarlamak için Oppo gibi üreticilerle yakın bir şekilde çalışarak etkileyici sonuçlar elde etti. Dimensity 7200 de benzer durumlarda kullanılmaya başlayabilir.

MediaTek, çipin üretim sürecine girdiğini ve dağıtıma hazır olduğunu kaydetti. Bu durumda Dimensity 7200 işlemcili ilk akıllı telefonları Mart 2023 bitmeden görmemiz mümkün görünüyor.

İLGİLİ HABERLER