Teknoloji

MediaTek akıllı telefon işlemci pazarının yeni lideri

mediatek
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Küresel yonga seti pazarında hakimiyet, tedarik sorunlarını yönetmeye kadar indirgendi. Tayvanlı efsanevi yarı iletken şirketi MediaTek, tedarik kısıtlamalarını, en büyük rakibi olan Qualcomm’dan daha iyi biçimde yönetiyor. Ve 2021 2. Çeyrek rakamları da bunu gösteriyor.

MediaTek, akıllı telefon işlemci/yonga üstü sistem (SoC) pazarında yüzde 43’lük rekor bir pay elde etti. Counterpoint araştırma firmasına göre MediaTek, RFIC’ler (radyo frekansı entegre devreler), güç yönetimi IC’leri (PMIC) ve TSMC’nin istikrarlı üretim verimleri de dahil olmak üzere, daha alt düzeyde seyreden tedarik kısıtlamasından yararlandı. 4G SoC sevkiyatları, MediaTek’in listenin tepesine tırmanmasına daha da yardımcı oldu. Karşılaştıracak olursak, şirketin 2020 ikinci çeyrek payı yüzde 26 idi. Geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 24 paya sahip olan Qualcomm, bu çeyrekte sadece yüzde 28’e yükseldi.

Genel olarak, 5G uyumlu akıllı telefonların hızlı büyümesinin yönlendirdiği yonga seti sevkiyatları, 2021 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 31 arttı. 5G akıllı telefon sevkiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse dört kat artış gösterdi.

Qualcomm için iyi haber, 5G temel bant işlemci pazarına yüzde 55 payla hakim olması. Counterpoint araştırma raporunda, “Apple iPhone 12 serisindeki 5G temel bant modem yonga setinden ve amiral gemisi 8 serisinden uygun fiyatlı 4 serisine kadar eksiksiz 5G SoC yonga setlerine yönelik önemli talepten kazanç sağladı.” ifadesi yer aldı. Qualcomm, bileşen tedarik stratejisini yeniden düzenliyor ve bu, şirketin önümüzdeki çeyrekte iyi durumda olmasını sağlayacaktır.

Bu arada Apple, akıllı telefon yonga üstü sistem pazarında elde ettiği ikinci çeyrekte yüzde 14’lük payla üçüncü sırasını korudu. Diğer yandan UNISOC ise yüzde 9’luk pay ile geride kalan çeyrekte dördüncü sırayı aldı. UNISOC, akıllı telefon AP yonga seti sevkiyatlarını 2020’nin ilk yarısına kıyasla iki katından fazla artırdı. Bu yıl şirket, müşteri listesini genişletmeyi başardı ve Honor, Realme ve Motorola gibi büyük OEM’lerle anlaşma yaptı.

Samsung Exynos ise, akıllı telefon portföy stratejisini değiştirmenin tam ortasında olduğu için yüzde 7’lik payla beşinci sıraya geriledi.

İLGİLİ HABERLER