Teknoloji

MediaTek’in önümüzdeki dönem yol haritası için yeni iddia

mediatek mt6893

MediaTek ilk 5 nm yongası için çalışmaya devam ediyor. Şirket, öncelikle çarşamba günü Dimensity 1200 ve 1100’ü duyurmaya hazırlanıyor. Ancak bu işlemciler, 6 nm süreciyle üretiliyor. Ünlü duyumcu Digital Chat Station tarafından paylaşılan yol haritasına göre, 6 nm yongalar ilk olarak Oppo ve Vivo tarafından kullanılacak. Ancak Redmi yöneticilerinin de bu doğrultuda ipuçları paylaştığını belirtmekte fayda var.

MediaTek’in bir sonraki önemli duyurusunun önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapılacağı söyleniyor. 5 nm mimarisiyle üretilecek bu yonganın Dimensity 2000 adıyla resmiyet kazanacağı belirtiliyor. Oppo ve Vivo’nun da Dimensity 2000’i kullanacağı, ancak Honor’un da bu işlemcinin alıcılarından biri olacağı ifade ediliyor. Bu hafta içinde resmiyet kazanacak Honor V40’ta da Dimensity 1000+ işlemcinin bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Dimensity 2000, büyük ihtimalle Dimensity serisinin yüksek performanslı Cortex-X çekirdeğinin kullanıldığı ilk işlemci olacak. X2 adını taşıması beklenen çekirdek, Cortex-A79 CPU ve Mali-G79 GPU çekirdekleriyle bir arada gelecek. ARM’nin henüz bu çekirdeklerin resmi duyurusunu yapmadığını belirtmekte fayda var.

mediatek 5 nmA79’un büyük ihtimalle bu yıl içinde tanıtılması beklenen Matterhorn çekirdeği olacağı söyleniyor. A79’da A78’e kıyasla küçük bir performans artışı sağlanacağı belirtiliyor. Matterhorn’un bellek güvenlik ihlâllerini algılayabilecek yeteneklerinin de olacağı ifade ediliyor.

MediaTek 5 nm yonga planları konusunda şimdilik bilgi vermiş değil. Şirketin çarşamba günü gerçekleştireceği etkinlikte bu konuya değinip değinmeyeceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER