ManşetlerTeknoloji

MediaMarkt Türkiye, 2024 stratejileri ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin öncü teknoloji mağazalarından MediaMarkt, geride kalan 2022-2023 mali yılı tablosu ile 2024 yılına ilişkin stratejik planlarını ve yatırım hedeflerini paylaştı. Avrupa’nın ve Türkiye’nin bir numaralı elektronik perakendecisi konumundaki MediaMarkt, yenilikçi yaklaşımları ve genişleyen yatırımlarıyla dikkati çekiyor. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar, şirketin sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da teknoloji ve elektronik perakendeciliğindeki lider konumunu pekiştirmeye yönelik planlarını detaylandırdı.

2023 mali yılı sonuçları ve 2024 yılının hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulunan Acar, MediaMarktSaturn Perakende Grubu’nun Avrupa genelindeki performansının yanı sıra Türkiye operasyonlarının başarılarına dair kapsamlı bilgiler verdi. Grubun çeşitli sürdürülebilirlik girişimleri, yeni açılan mağazalar ve artan istihdam sayıları gibi konularda bilgi veren Acar, Türkiye pazarının dinamizmine ve potansiyeline vurgu yaptı.

MediaMarktSaturn, müşteri sayısının 2 milyarı aştığı, 1.000’e yakın mağazasıyla Avrupa’da önemli bir ağa sahip. Türkiye’de ise, yıllık cirosunu ve istihdamını artıran MediaMarkt Türkiye, dinamik bir büyüme kaydediyor. Mağazalarda temas edilen müşteri sayısı ise 2 milyardan fazla. 50 bini aşkın çalışanı bulunan MediaMarktSaturn Perakende Grubu’nun 2023 mali yılı cirosu 22,2 Milyar Euro olarak gerçekleşirken, faaliyetler sonrasında elde edilen NET FVÖK 243 Milyon Euro oldu. MediaMarkt Türkiye’nin mağazaları, geniş ürün yelpazesi ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Acar, Türkiye’de artan mağaza sayısı ve ziyaretçi trafiğinin yanı sıra, online platformun da önemli bir ziyaretçi sayısına ulaştığını belirtti. MediaMarkt’ın sadakat programı MediaMarkt CLUB’ın üye sayısının da 6 milyona ulaştığını aktardı.

2024 yılı için belirlenen hedefler arasında, istihdamın artırılması, yeni mağaza açılışları ve pazardaki liderliğin sürdürülmesi gibi konular öne çıkıyor. Türkiye pazarının hareketliliğine dikkat çeken Acar, Türkiye’nin genç nüfusunun ve dinamik tüketici elektroniği pazarının önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Türkiye’de mağaza sayısını sürekli olarak artıran MediaMarkt Türkiye, mağaza ziyaretçi sayısı ve toplam mağaza ortalamalarında her yıl bir önceki yıla göre daha yüksek bir ziyaretçi sayısına ulaştı. Ocak ayından bu yana MediaMarkt mağazalarında 22 milyon ziyaretçiye ulaşılırken yıl sonu hedefiyse 90 milyon ziyaretçi olarak belirtildi. Yine ziyaretçi sayısı düzenli olarak artan mediamarkt.com.tr’de 260 milyon online ziyaretçiye ulaşılması bekleniyor. 

Acar, önceliklerinin Türkiye’de kazandıklarını Türkiye’ye yatırmak olduğunu, istihdam konusundaki çalışmalarının devam ettiğini vurgularken “MediaMarkt Türkiye olarak her geçen yıl istihdama katkı sağlamaya devam ediyoruz. 2021 mali yılında 2 bin 941 olan çalışan sayımızı bir sonraki sene 3 bin 227’ye çıkardık. 2023 yılında ise %13’lük bir artış ile istihdam ettiğimiz kişi sayısı 3 bin 648 oldu. 2024 yılı başından itibaren sadece bu zamana kadar istihdamı %4 artırdık ve sene sonuna kadar yine %10 artışla çalışan sayımızı 4 bine çıkarmayı planlıyoruz. 2016 yılında pazar lideri olma hedefimiz doğrultusunda başlattığımız atılımlarımızın neticesinde 2022 yılında organize perakende kanalının liderliğine ulaşmıştık. 2023 yılında da bu liderliğimizi güçlendirerek koruduk ve 2024 yılında da liderliğimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yatırım yaparak büyümeye devam edeceğiz.” dedi.

Acar, MediaMarkt Türkiye’nin inovasyon ve yenilikçilik konularında öncü olmayı sürdüreceğini, E-mobility ve yapay zeka gibi alanlarda da liderliği hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda, kadın istihdamına da önem verdiklerini ve kadın çalışan oranını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında MediaMarkt Türkiye, ürün yaşam döngüsünü uzatarak, atık azaltımı ve tüketicilere teknolojik ürünlere erişimi kolaylaştıracak çözümler sunmayı amaçlıyor. Geri dönüşüm ve yenileme programlarıyla çevreye olan etkilerini minimalize etmeye çalışan MediaMarkt, Türkiye’de de bu alanlarda öncü olmayı hedefliyor.

MediaMarkt Türkiye’ye göre pazar görünümü 2024 için pozitif

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar’ın paylaştığı rakamlara göre tüketici elektroniği pazarının büyüklüğü 2023 yılında 534 milyar TL’ye ulaştı. 2024’ün ilk çeyreğinde ise 182 milyar TL’yi buldu. Son 2 yılda da 3 haneli büyüme gösteren, adetsel olarak da tüketicinin ilgisini devam ettirdiği pazara ilişkin 2024’ün kalanı için de pozitif bir görünümün hakim olduğunu belirten Acar, “Elbette 3 haneli büyümeler olmasa da rasyonel ekonomik politikaların da etkisiyle 2024’ün sonuna geldiğimizde 750 milyar TL’yi aşacağı tahmin ediliyor,” yorumunda bulundu. Türkiye’de tüketici elektroniği pazarının birçok alt kategoride geliştiğini ve en büyük payı GSM ve büyük ev aletleri kategorilerinin aldığını söyleyen Hulusi Acar, “teknoloji süper mağazası” olarak rekabetin en yoğun olduğu kendi alanlarında MediaMarkt Saturn Holding olarak Türkiye’de ve globalde rekabette farklılaşmayı başardıklarını, bunun nedenininse yalnızca tüketici elektroniği perakendeciliği odaklı iş yapma yaklaşımları olduğunu belirtti. 

Sonuç olarak, MediaMarkt Türkiye, 2024 yılına yönelik strateji ve hedeflerini açıklarken, sadece pazar liderliğini korumak ve genişletmekle kalmayıp, sürdürülebilirlik, inovasyon ve toplumsal katkı gibi alanlarda da önemli adımlar atmaya devam edeceğini vurguluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER