İncelemelerManşetler

Huawei MatePad T8 İncelemesi

MatePad T8 inceleme yazımızda Huawei'nin uygun fiyatıyla dikkat çeken yeni tableti hakkındaki detaylar, yorumlar ve fotoğraflar yer alıyor.
huawei matepad t8
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei MatePad T8
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Bir süredir yavaşlama eğilimine giren tablet pazarında işler küresel koronavirüs salgınının patlak vermesiyle birlikte biraz değişmişti. İnsanların evlerinde daha çok vakit geçirmeye başlaması ve hem iş hayatının hem de eğitimin büyük ölçüde çevrimiçi ortama taşınması, tabletlere olan ilgiyi yeniden artırmıştı. Huawei de bu dönemde kullanıcıların karşısına MatePad T8 tableti çıkarmıştı. Huawei MatePad T8 inceleme yazımızda bu tablete dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

MatePad T8 inceleme: Tasarım

Huawei’nin MatePad T8’deki öncelikli odak noktasının cihazı uygun bir fiyat karşılığında sunmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum tabletin tasarımında oldukça anlaşılır şekilde hissediliyor. Arka panelde ve çerçevede ana malzeme olarak plastik tercih edilmiş.

Tabletin önünde detaylarına daha sonra değineceğimiz 8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Ön panelin yüzde 76.7’lik kısmını kaplayan bu ekranın üst ve alt çerçevelerinin oldukça kalın olduğu söylenebilir. Kenar çerçeveleri ise biraz daha ince. Üst çerçevenin üstünde tabletin 2 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası bulunuyor.

Tabletin sol kenarında microSD ve SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva kullanıcıları karşılıyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı ve hoparlör ızgarası yer alıyor. Alt kenarda ise sadece micro USB girişi bulunuyor.

MatePad T8’in arka paneli de oldukça sade. Panelin sol üst köşesinde 5 megapiksel çözünürlüklü ana kamera yer alıyor. Kamera dışındaki tek unsur ise panelin orta kısmında yer alan Huawei logosu.

Huawei MatePad T8’in Derin Su Mavisi renk seçeneği mat kaplamayla buluşunca oldukça şık bir görüntü sunuyor. Tek elde tutması oldukça rahat olan tablet, 310 gramlık ağırlığıyla da çantada veya elde taşımaya bir hayli uygun. MatePad T8’in tasarımı, tablette bir şeyler okumayı da oldukça keyifli hâle getiriyor.

MatePad T8 inceleme: Ekran

MatePad T8 daha önce de belirttiğimiz gibi 8 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekrana sahip. Görüntü oranı 16:10 olan bu ekran, 1280 x 800 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 189 ppi.

MatePad T8’in ekranı, kendi kategorisindeki diğer tabletlere kıyasla daha keskin ve berrak bir görüntü deneyimi yaşatıyor. Ancak daha üst klasmandaki tabletlere alışkın olan gözler için MatePad T8’in sunduğu görüntüler pek tatmin edici olmayabilir.

MatePad T8’de bir şeyler okumak veya Twitter gibi yazı ağırlıklı sosyal medya uygulamalarında gezinmek oldukça keyifli. Ancak Netflix’te dizi izlemek, oyun oynamak veya Instagram’da dolaşmak gibi eylemler söz konusu olduğunda görüntü kalitesinin çok tatmin edici olmadığı söylenebilir.

Ekranın kontrast performansı ise iyi seviyede. Dış mekanlarda ekranı görme konusunda da bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak ekranın parlaklığının otomatik olarak ayarlanamadığını belirtmekte fayda var.

MatePad T8’in Ayarlar menüsündeki ekran sekmesi de kullanıcılara kendi tercihleri doğrultusunda değişiklikler yapma imkanı veriyor. Koyu mod desteği bulunan tablette akıllı çözünürlük özelliği de mevcut. Bu özellik aktif hâle getirildiğinde MatePad T8 ekranın çözünürlüğünü gösterilen içeriğe göre otomatik olarak ayarlıyor. Artık her mobil cihazın standardı hâline gelen mavi ışık filtresi de MatePad T8’de Göz Konforu adıyla mevcut.

MatePad T8 inceleme: Donanım ve Performans

Huawei MatePad T8’in kalbinde MediaTek MT6765 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı içinse kullanıcılara 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı seçenek sunuluyor.

Test merkezimize gelen modelde 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Bu depolama alanının 23,95 GB’lık kısmı kullanıcılara ayrılırken, yaklaşık 8 GB’lık kısmı Android 10’a ayrılmış.

Bu konfigürasyon MatePad T8 tabletin günlük standart ihtiyaçları karşılaması için yeterli oluyor. Sosyal medya platformlarında veya internette gezinirken, müzik dinlerken veya video uygulamalarını başlatırken bir sorunla karşılaşılmıyor. Uygulamaları başlatırken pek bir problem yaşamayan tablet, oyun konusunda ise standart sayılabilecek bir performans sergiliyor.

Cihaz kaynaklarını yoğun biçimde kullanan oyunlarda belirgin takılmalar görülebiliyor. Bu oyunları en yüksek seviye grafik ayarlarıyla oynamak da pek kolay olmuyor. Daha “zahmetsiz” olarak tanımlanabilecek oyunlarda ise MatePad T8 kullanıcıları herhangi bir problem yaşamayacaktır.

Huawei MatePad T8’de biyometrik doğrulama çözümü olarak yüz tanıma özelliği bulunuyor. Söz konusu özelliğin performansı, MatePad T8’in fiyat kategorisi için oldukça iyi. Tablet kullanıcının yüzünü tanımasının ardından ekranın kilidini kısa süre içinde açıyor. Karanlık ortamlarda ise süreç biraz uzasa da ekranın kilidi açılıyor. Bunun MatePad T8’in artı hanesine yazılabileceği söylenebilir.

MatePad T8’in üst kenarında yer alan hoparlör ızgarasının performansı konusunda övgü dolu sözler söylemek ise pek kolay değil. Ses seviyesi çok yüksek olmayan MatePad T8’in hoparlörü, en yüksek düzeyde de kulaklara pek kaliteli bir deneyim yaşatmıyor. Yine de, oyun oynarken veya kısa süreli bir video izlerken hoparlörün kullanıcıların işini göreceği söylenebilir.

Huawei MatePad T8 İncelemeHuawei MatePad T8, AnTuTu benchmark testinden 92172 puan alıyor. Bunun MatePad T8 sınıfındaki bir cihaz için normal bir puan olduğu söylenebilir.

MatePad T8 inceleme: Pil

Huawei MatePad T8’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5100 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil, Huawei’nin sunduğu katalog değerlerine göre yaklaşık 600 saatlik bir ömre sahip. Ancak bu ömrün bekleme durumundayken biçildiğini de belirtmek gerekiyor.

Aktüel kullanımda ise bu süre yaklaşık 12 saat oluyor. Bu da kullanıcıların günlük video izleme ve internette gezinme ihtiyaçlarını karşılamak için fazlasıyla yeterli oluyor. Ortalama bir tablet kullanıcısının iki gün boyunca MatePad T8’i şarj etmesine gerek olmayacağı söylenebilir.

Huawei MatePad T8’in pili, kutudan çıkan 5V adaptör ile micro USB girişi üzerinden dolduruluyor. Pilin dolması için yaklaşık 3 saat civarı bir süreye ihtiyaç duyuluyor.

MatePad T8 inceleme: Yazılım

Huawei MatePad T8 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Huawei’nin EMUI 10.0.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. MatePad T8’de Google’ın mobil servisleri bulunmuyor.

Huawei, Mate 30 ve P40 serisi telefonlarında olduğu gibi Google’ın mobil servislerinin eksikliğini kendi hizmetleriyle kapatıyor. MatePad T8’e içerik indirmek için bir numaralı seçenek, Huawei’nin özel uygulama mağazası AppGallery. Uygulama katalogu sürekli olarak genişleyen AppGallery’de Snapchat ve TikTok gibi popüler sosyal medya platformlarının, e-ticaret sitelerinin, bankaların ve mobil operatörlerin uygulamalarını bulmak mümkün. Asphalt 9, Lords Mobile, Rise of Kingdoms gibi popüler oyunlar da Huawei AppGallery üzerinden indirilebiliyor.

MatePad T8’e uygulama indirebilmek için başka seçenekler de mevcut. More Apps veya APKPure gibi çözümler sayesinde kullanıcılar AppGallery’de bulamadıkları uygulamalara da erişebiliyor. Bu yan yollardan uygulama indirme deneyiminde de sıkıntı yaşanmadığı söylenebilir. Facebook, Twitter, Instagram, Google Chrome gibi uygulamalar bu alternatif seçenekler üzerinden rahatlıkla yüklenebiliyor.

MatePad T8’de yukarıda belirttiğimiz gibi Google’ın mobil servisleri bulunmuyor. Bu nedenle hemen hemen her Android telefon ve tablette yer alan Google klasörü, MatePad T8’de kullanıcıları karşılamıyor. Huawei bu klasörde yer alan araçların boşluğunu kendi alternatifleriyle dolduruyor.

MatePad T8’de varsayılan internet tarayıcısı ve e-posta uygulaması için Huawei’nin kendi çözümleri kullanılıyor. Bu uygulamalar daha önce Huawei’nin akıllı telefonlarını kullananların hiç yadırgamayacağı bir deneyim sunuyor. Bu noktada MatePad T8 tabletin genel kullanıcı deneyiminin de Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzüyle çalışan diğer cihazlarına benzer olduğunu söylemekte fayda var.

Ancak MatePad T8’de tablet deneyimine özgü bazı dokunuşlar da mevcut. Çocuk Köşesi de bu dokunuşlar arasında yer alıyor. Çocuk Köşesi, anne ve babaların MatePad T8’i gönül rahatlığıyla çocuklarına teslim etmesini kolaylaştırıyor. Huawei’nin bir “öğrenme ve oyun platformu” olarak tanımladığı bu uygulama, çocukların belirlenen sınırlar içinde güvenli bir tablet deneyimi yaşamasını mümkün kılıyor.

Çocuk Köşesi’nde çocuklar telefonun kamera ve ses kaydedici gibi özelliklerini kullanabiliyor. Ebeveynlerin izin verdiği multimedya içeriklerine de yine bu platform üzerinden erişilebiliyor. Çocuk Köşesi’ndeki “Çocuklar için Resim” uygulaması ise çocukların çizim yeteneklerini tablet üzerinde sergilemesini sağlıyor.

Huawei MatePad T8 incelemeHuawei, Çocuk Köşesi’ne doğru mobil cihaz kullanımını teşvik eden unsurlar eklemeyi de ihmal etmemiş. Çocukların görme yeteneklerini koruyan akıllı özellikler barındıran platform, çocuklara gözlerini nasıl koruyabilecekleri konusunda kılavuzluk yapıyor. Çocuk Köşesi aktifken çocuklar sarsıntılı yol ve doğru duruş konusunda uyarılıyor.

Çocuk Köşesi’nde de muadillerinde olduğu gibi süre yönetimi özellikleri mevcut. Ebeveynler Çocuk Köşesi’nin kullanımı için günlük bir süre ve sabit erişim saatleri belirleyebiliyor. Oturum uzunluğunun belirlenebilmesi ve aralara mola eklenebilmesi de anne ve babalara sunulan imkanlar arasında yer alıyor. Çocuk Köşesi’nden çıkmak içinse ebeveynlerin cihazın PIN kodunu girmesi gerekiyor.

MatePad T8 inceleme: Kamera

Kameranın tablet deneyiminde öncelikli noktalardan biri olmadığı artık herkesin kabul ettiği bir gerçek. MatePad T8 de bunu değiştirmiyor. Huawei MatePad T8’de 5 megapiksel arka ve 2 megapiksel ön kamera yer alıyor.

2 megapiksel çözünürlüklü ön kamera, video görüşmelerde kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak bir performans sergiliyor. Eğer ortamın ışık koşulları uygunsa bu kamerayla sosyal medyada paylaşılabilecek netlikte selfie’ler çekmek de mümkün.

Kamera uygulamasındaki güzellik modunun da bunu teşvik eden bir araç olduğunu söylemek gerekiyor.

MatePad T8’in arkasında da yukarıda belirttiğimiz gibi 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera da uygun ışık ve ortam koşullarının bulunması durumunda net sayılabilecek ve sosyal medyada paylaşılabilecek fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Güzellik modunun arka kamerada da mevcut olduğunu belirtmekte fayda var.

MatePad T8’in arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

MatePad T8 inceleme: Sonuç

Küresel koronavirüs salgınının patlak vermesiyle birlikte tablet pazarı da yeniden hareketlendi. İnsanlar eğitim, iş veya eğlence amacıyla tablet almaya yöneldi. Bu isteğini cebinden fazla para çıkarmadan karşılamak isteyenlerin önündeki en yeni seçeneklerden birisi de Huawei MatePad T8.

MatePad T8, teknik özellikleri ve tasarımı bakımından tam bir “giriş segmenti tablet” profili çiziyor. Ana materyal olarak plastiğin kullanıldığı tablet, 8 inçlik ekranı ve 310 gramlık ağırlığıyla oldukça kolay taşınıyor. Bu da MatePad T8’i dışarıda kullanım için uygun bir seçenek hâline getiriyor.

MatePad T8’de bir şeyler okumak oldukça keyifli. Tablet sosyal medya uygulamalarında ve internet tarayıcısında herhangi bir sorun çıkarmıyor. Yüksek grafik performans gerektirmeyen oyunlar da MatePad T8’de sıkıntı yaşamadan oynanabiliyor.

MatePad T8’de Google Play Store’un bulunmaması bir sorun gibi görünse de, Huawei AppGallery ile büyük ölçüde bu durumu sorun olmaktan çıkarıyor. Buna ek olarak, AppGallery’nin eksik kaldığı noktalarda da APKPure gibi çözümler gerekeni yerine getiriyor.

Huawei MatePad T8
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER