Teknoloji

Mastodon Elon Musk’ın Twitter’ı almasından sonra 2 milyona yakın yeni kullanıcı kazandı

mastodon twitter

Mastodon‘un CEO’su, kurucusu ve baş geliştiricisi Eugen Rochko, yeni yayınladığı bir blog yazısında, pek çok kişinin Twitter’a alternatif olarak yöneldiği, merkezi olmayan bir sosyal medya platformu olan Mastodon’un kullanıcı sayısının ekim ve kasım aylarında aylık yaklaşık 300 bin aktif kullanıcıdan 2,5 milyona fırladığını gördüklerini söyledi. Elon Musk, ekim ayı sonunda Twitter’ı resmen devraldı, bu da Mastodon’un kullanıcı sayısındaki büyük artışın Musk ile doğrudan bağlantılı olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca Rochko’nun blog yazısı, hâlâ erişime kapalı olan @ElonJet hesabıyla birlikte @joinmastodon ve çeşitli gazeteci hesaplarına getirilen ve daha sonra kaldırılan askıya alma işlemlerine ve Mastodon’a doğru verilmiş linklerin engellenmesine de değiniyor. Rochko, “Bu, merkezi platformların, sosyal grafiğinizi rehin tutarken söyleyebileceğiniz ve söyleyemeyeceğiniz şeylere keyfi ve haksız sınırlar getirebileceğinin kesin bir hatırlatıcısıdır” dedi. “Mastodon’da, siz ve izleyicileriniz arasında bir aracı olması gerekmediğine ve özellikle gazetecilerin ve devlet kurumlarının halka ulaşmak için özel bir platforma güvenmemeleri gerektiğine inanıyoruz.”

Mastodon dışında farklı alternatifler de var

Mastodon, insanların yöneldiği tek Twitter alternatifi değil. Eski Waze CEO’su Noam Bardin tarafından yönetilen Post, bazı güvenlik sorunlarıyla uğraştıktan sonra yakın zamanda yeniden hizmete giren Hive ve Discord, Tumblr ve Reddit gibi tanıdık sosyal platformlar da alternatifler arasında bulunuyor. Her şeye rağmen Twitter hâlâ ilgi görmeye devam ediyor. Musk’ın en sonunda Twitter CEO’luğundan istifa edip etmemesine yönelik anketinde, 17,5 milyondan fazla kişi oy kullandı. Bu ankette ise insanlar çoğulukla onun ayrılması yönünde oy kullandı. Ayrıca Musk, sitenin kullanımının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu defalarca iddia etti.

Her şeye rağmen Rochko, Mastodon’un geleceğinden emin görünüyor. “Basın özgürlüğünün işlevsel bir demokrasi için kesinlikle gerekli olduğunu anlıyoruz, Mastodon’un büyüdüğünü ve dünya çapındaki haber merkezlerinde bilinen bir isim haline geldiğini görmekten heyecan duyuyoruz ve hızlı büyüme ve artan taleple gelenyeni zorluklarla yüzleşmek için yazılımımızı geliştirmeye devam etmeye kararlıyız.” diye yazdı.

İLGİLİ HABERLER