Teknoloji

Mars’tan kaydedilen ilk sesleri dinleyin

nasa insight mars

InSight adlı Mars keşif aracı geçen hafta gezegenin Elysium Planitia bölgesine iniş gerçekleştirmiş ve daha sonra gezegenin yüzeyinde sondaj yapma faaliyetlerine girişmişti. Tabii ki, bu sırada ortamın fotoğraflarını da çekmeyi ihmal etmiyor. Ancak planlanmayan bir aktivite vardı ki, o da Mars’ın yüzeyine vuran rüzgarın sesinin kayıt altına alınmasıydı. NASA’nın yayınladığı, Mars’tan gelen sesleri burada dinleyebilirsiniz.

Keşif aracı teknik olarak sesi algılamak üzere tasarlanmamıştı. En azından ortamda ses kaydı yapmaya yoğunlaşan ekipmanlar barındırmıyor. Ancak robot platformunun hava basınç sensörü ve sismometrenin her ikisi de, rüzgar üzerinden geçerken meydana gelecek dakikalık değişimleri algılama kapasitesine sahip.

Yukarıdaki fotoğrafta, gümüş renkli kubbenin içinde yer alan hava basınç sensörü normale duyma seviyesine en yakın sinyali üretiyor. Yine de, orada olsanız duyabileceğiniz tarzda bir sese dönüştürülmesi için belli bir oranda ayarlanması gerekiyor.

InSight’ın bilim ekibi üyesi Tom Pike, NASA’nın konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamasında Insight aracının koca kulak gibi işlediğine dikkat çekiyor. Aracın kenarlarındaki güneş panellerinin rüzgarın basınç dalgalanmalarına tepki verdiğini söyleyen Pike, bunun InSight’ın kulaklarını elleriyle kapatıp üstüne çarpan Mars rüzgarının sesini dinlemesine benzediğini belirtiyor.

InSight’ın Mars’ta kaydettiği rüzgar sesi

Duyduğunuz ses, yeryüzündeki ıssız bir arazide duyabileceğiniz rüzgar sesinden farksız. Ancak başka ne beklenebilir ki? Üzerinde hayatın olmadığı, fotoğraflarda kaya, topraktan ve tepedeki güneşten başka hiçbir şeyin dikkat çekmediği gezegende farklı bir ses duymayı beklemek fazla iyimserlik olurdu. Mars’taki rüzgarın sesi, yeryüzündeki rüzgarın sesinden çok farklı çıkmıyor.

Merak edenler için, esen rüzgarın kuzeybatıdan estiğini belirtelim. Bu da, o alanda rüzgarın oluşturduğu izlerle tutarlılık gösteriyor. Esas hedefi yüzeyin altı olan InSight’ın kulaklarının da iyi biçimde çalıştığını bilmek güzel oldu.

2020’de gönderilmesi planlanan Mars 2020 uzay aracının üzerinde ise yüksek kaliteli mikrofonlar olacak. Bu sayede inişi sırasındaki sesleri ve aynı zamanda Mars’ın ortamından sesleri de daha ayrıntılı biçimde duyma fırsatı elde edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER