Teknoloji

Mars’taki yörünge aracından Dünya’ya etkileyici bir yeni yıl fotoğrafı

mars korolev krateri

Görünüşe göre Mars yılın bu zamanlarında epey soğuk görünüyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Mars Express adlı yörünge aracının geçtiği son fotoğraf bunu gösteriyor. Mars’ta bulunan robot kaşiflerin son zamanlarda Dünya’ya geçtiği en güzel karelerden biri olan fotoğrafta Korolev krateri üzerindeki kalıcı buz tabakası açık bir şekilde görünüyor.

Korolev kraterinin Mars’ın çalkantılı geçmişi içinde oluştuğuna inanılıyor. Başka bir nesne gezegenin kuzey bölgelerinde bir yere düştü ve sonuç olarak 90 kilometre genişliğinde ve bir kilometre derinliğinde bir çukur açtı. Toz ve buz yavaşça bir araya geldi ve çarpışma sonucu oluşan deliği neredeyse tamamen kapattı.

Avrupa Uzay Ajansı bu krateri “soğuk kapan” olarak adlandırıyor. Buradaki kalın buz tabakası üzerinden geçen hava soğuyor, kraterdeki buz ve atmosferin daha ılık katmanları arasında soğuk bir bariyer oluşturuyor. Yazın bile bu durum değişmiyor.

mars korolev krateri
Görsel: ESA/DLR/FU Berlin

Korolev krateri ilk kez göz önüne çıkmıyor. NASA da 2003 yılında bu kraterin Mars bulutları içinde dalgalar oluşturur hâldeki fotoğrafını çekmişti. Bu yılın nisan ayında da, ESA’nın Trace Gas Orbiter adlı yörünge aracı kraterin ağzının etkileyici bir fotoğrafını çekmişti.

Nisan 2018’de Trace Gas Orbiter yörünge aracı tarafından çekilen bir başka görüntü | Görsel: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Korolev kraterinin son fotoğrafları Mars Express tarafından çekilen beş farklı görüntünün birleştirilmesinden oluşturuldu. Fotoğraf, uzay aracının Mars’a gelişinin 15. yılı şerefine yayınlandı.

Yörünge aracı Mars’a ulaştıktan sonra, yanına yeni arkadaşlar da katıldı. Son olarak NASA’nın InSight aracı, geçtiğimiz ay içinde yüzeye başarılı şekilde ayak bastı. Geride kalan hafta içinde Insight da önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Mars’a sismometresini yerleştiren araç, bunu çektiği bir fotoğrafla kutladı.

nasa insight
19 Aralık 2018’de NASA InSight aracı tarafından çekilen sismometre fotoğrafı | Görsel: NASA/JPL-Caltech

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER