Teknoloji

Mars yüzeyinde rastlanan garip cisim uzay aracının kırdığı bir kaya parçasıymış

NASA’nın Opportunity aracı geçtiğimiz ay birtakım fotoğraflar geçtiğinde Mars’ı izleyenler heyecanlanmıştı. Çünkü görüntülerde simit şekilli ve içi jelle dolu gibi görünen ve daha önce hiç rastlanmamış bir kaya parçası dikkat çekmişti.

mars-kaya-pinnacle-island-150214

Ne var ki, araştırmacılar tarafından “Pinnacle Adası” olarak adlandırılan bu kayanın hayret verici derecede basit bir açıklaması varmış. Oppurtinity aracı bu kayanın üzerinden geçerken onu kırmış, dışı beyaz, ortası kırmızı kayayı şimdiki hâline getirmiş. Araştırma ekibi üyelerinden Washington Üniversitesi görevlisi Ray Arvidson, Pinnacle Island’ın Opportunity’nin kayanın üstünden geçmesi nedeniyle kırılarak oluştuğunu, aracın izleri sayesinde bunun farkına vardıklarını dile getirdi.

Mars yüzeyinde ilgi çekici bulunan ancak daha sonra sıradan olduğu anlaşılan bir cisme ilk kez rastlanmıyor. Geçtiğimiz şubat ayında da metal bir kapı kolu veya çiçeğe benzer bir cisme rastlanmış, ancak daha sonra bunun rüzgar aşındırması sonucu oluşan bir kaya olduğu anlaşılmıştı.

Geçtiğimiz aralık ayında araştırmacılar Mars’ın kayalık yüzeyinin Mars Curiosity Aracının tekerleklerinde hasar oluşturmaya başladığını kaydetmişti.

İlgili >> Planetary Science Institute (1), (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER