Teknoloji

Mars’ta uçan ilk helikopterin videosunu izleyin [Video]

nasa ingenuity helikopter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mars’taki ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren Ingenuity helikopterinin uçuş videosu ortaya çıktı. Video, NASA’nın geçtiğimiz şubat ayına Mars yüzeyine indirdiği Perseverance aracının kameraları tarafından çekildi ve NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı tarafından Twitter’da yayınlandı.

Helikopter pazartesi günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 39 saniye boyunca Mars yüzeyinden 3 metre civarında yükseldi. Bu olay başka bir gezegendeki motorlu bir aracın ilk uçuşu olarak tarihe geçmiş oldu. Video, kağıt mendil kutusu boyutlarına sahip olan aracın yükselmesini, havada asılı kalışını ve daha sonra zarif biçimde yüzeye geri dönüşünü gösteriyor.

Perseverance görüntüleme bilimcisi Justin Maki’ye göre video, saniyede 6,7 kare ile 34 mm odak uzaklığında çekildi ve yaklaşık 1400 karelik bir diziden oluşuyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde, Ingenuity’nin ufka bakan 13 megapiksellik kamerasından gelecek fotoğraflarla birlikte 110 mm’de “tam yakınlaştırmalı sürüm” de geliyor. Uçuş sırasında 1.5 megapiksellik navigasyon kamerasıyla çekilmiş gölgesinin siyah beyaz fotoğrafı ise çoktan servis edilmişti.

Ingenuity’nin uçuşu, uçuş kontrol yazılımının yeniden yüklenmesini gerektiren bir sorun nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. NASA mühendisleri, ilk uçuş testinin başarısından dolayı çok memnun. Perseverance’ın aksine Ingenuity, Mars’ta herhangi bir özel deney veya keşif gerçekleştirmeye dahil olmayacak. Ancak önümüzdeki haftalar için planlanan daha fazla uçuş testi var.

İLGİLİ HABERLER