Teknoloji

Mars helikopteri yeniden uçuşa hazır

nasa mars ingenuity helikopteri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA’nın Ingenuity adını taşıyan Mars helikopteri, yakında yeni bir test uçuşu gerçekleştirecek. İlk etapta geçtiğimiz hafta sonu yapılması planlanan uçuş, henüz yapılmış değil. Bu uçuşta, Ingenuity’nin pervaneleri daha önce dönmediği kadar hızlı dönecek.

Konuyla ilgili açıklama geçtiğimiz cuma günü yapılmıştı. NASA JPL Twitter hesabından yapılan paylaşımda, test uçuşunun kısa süreceği ve bu uçuşta yüksek bir pervane hızının test edileceği belirtilmişti.

Ingenuity’nin pervanelerini eskiye kıyasla daha hızlı döndürmesi, Mars’ın hava durumunda yaşanan değişiklikler nedeniyle bir zorunluluk hâline gelmiş durumda. Orijinal planda sadece beş uçuş gerçekleştirecek olan helikopter, testlerin başarılı ve sorunsuz şekilde geçmesi nedeniyle daha zorlu denemeler gerçekleştirmeyi sürdürmüştü. Bir sonraki uçuş, Ingenuity’nin 14. uçuşu olacak.

Mars’ın çok ince olan atmosferi, Dünya atmosferinin neredeyse yüzde 1’i yoğunluğunda. Ancak mevsimsel değişikliklerle atmosfer daha da incelebiliyor. Atmosferin incelmesi de Ingenuity’nin işin zorlaştırıyor.

İncelen atmosferle başa çıkabilmek için Ingenuity’nin pervanelerinin normalden daha hızlı dönmesi ve daha fazla güç üretmesi gerekiyor. Bu da Dünya’daki testlerde ulaşılmayan hızlara çıkılacağı anlamına geliyor.

Bunun için geçtiğimiz ay gerçekleştirilen testlerde her şey iyi gitmiş ve pervanenin dakikada 2800 defa dönebilecek seviyede olduğu belirtilmişti. Buna rağmen, bir sonraki uçuşta dakikada 2700 dönüş seviyesinin üstüne çıkılması beklenmiyor.

Mars helikopteri için yüksek hızda uçuş testi, önce küçük bir problemin tespiti nedeniyle askıya alınmıştı. Daha sonrasında ise Mars ve Dünya arasında sinyal iletiminde yaşanacak problemler nedeniyle tüm görevler geçici olarak durdurulduğu için bu test yapılamamıştı. Ingenuity’nin önünde artık yeniden havalanması için somut bir engel görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER