Teknoloji

Mark Zuckerberg’den ilginç Libra savunması

bbc mark zuckerberg

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, ABD Kongresi’nde şirketinin dijital para birimi Libra’yla ilgili olarak ifade verdi. Zuckerberg, Facebook’un dijital reklam fiyatlarını artırarak Libra üzerinden para kazanmayı planladığını belirtti. Facebook CEO’su, kongre üyesi David Kustoff tarafından yöneltilen bir soruyu yanıtlarken bu sözleri dile getirdi.

Kustoff, Zuckerberg’e “Aklınızda bu fikirle yönetim kuruluna gittiğinizde, Facebook’un Libra ve Calibra’dan nasıl gelir elde edeceği konusunda onlara ne söylediniz?” şeklinde bir soru yöneltti. Facebook CEO’su, bu soruya şu şekilde yanıt verdi: “Sayın kongre üyesi, buna inanmayabilirsiniz ancak bu bizim şirkette konuştuğumuz ilk konu değil. İnsanların yaşamında değer yaratacak servisler oluşturmaya odaklanmış durumdayız. Eğer bunu başarabilirsek, yaptığımız yatırımın karşılığının bir kısmını alabiliriz.”

Zuckerberg, Facebook’ta dijital para satışının gerçekleşmesi durumunda şirketin reklam pazarında rakiplerine kıyasla daha büyük bir pay sahibi olabileceğini de ifade etti.

Facebook CEO’su Libra’da işlem ücreti uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi vermedi. İşlem ücreti uygulanmayan kripto paralar, insanların özerk kripto paraları sevmesinin en önemli faktörü olarak öne çıkıyor. Facebook’un kripto parası Libra’nın “özerk” olmadığını belirtmekte fayda var.

Zuckerberg’in Libra ile ilgili açıklamalarını farklı bir şekilde okumak da mümkün. Eğer Libra’nın gerçek parayı çevrimi zor olursa, insanlar bu parayı çevrimiçi ortamda harcamak zorunda hissedebilir. Bu harcamanın yapılacağı ortam olarak da akıllara gelecek ilk seçenek Facebook oluyor.

Mark Zuckerberg: Her şey yolunda giderse olumlu bir etki görebiliriz

Tüm bu tahminlerin Libra’nın gerçekten kullanıma sunulması durumunda gerçekleşebilecek senaryolar olduğunu belirtmek gerekiyor. Facebook’un geçtiğimiz aylarda duyurduğu kripto para biriminin adı şimdiye kadar genellikle mevzuatsal kaygılar, iş ortaklarının kopuşu ve Çin’de ortaya çıkan rakipleriyle anıldı.

Mark Zuckerberg, hedeflerine ulaşabilmeleri için tüm mevzuatsal onayları alabilecek bir sistem geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Bu sistemin insanlar için yararlı olması gerektiğini de vurgulayan Facebook CEO’su, her şey yolunda giderse olumlu bir etki görebileceklerini ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER