Teknoloji

Mark Zuckerberg: Free Basics kararı Internet.org’u Hindistan’ın dışında tutamayacak

mark zuckerberg

mark zuckerberg

Hindistan’ın resmi telekomünikasyon düzenleme kurulu TRAI, geçtiğimiz gün Facebook’un Free Basics’i ve türevi internet servislerini net tarafsızlığı ilkesine zarar verdikleri gerekçesiyle yasaklamıştı. Alınan bu karar, Facebook’un gelişmekte olan ülkelerde daha fazla kişiye internet erişimi sağlama amacıyla başlattığı Internet.org girişimi için büyük bir geri adım niteliği taşıyor gibi gözükse de; Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, kararın girişimi tamamen Hindistan’ın dışına ittiği yorumlarına katılmıyor.

Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası aracılığıyla yaptığı paylaşımda misyonlarının dünyayı daha açık ve bağlı bir yere dönüştürmek olduğunu belirtti ve hem bu misyona hem de Hindistan’daki hedeflerine bağlılıklarının altını çizdi.

Zuckerberg, yazısında TRAI tarafından alınan kararı sadece Internet.org için değil, Free Basics ve benzeri servislerin tamamı için bir yenilgi olarak niteledi. Karardan dolayı hayal kırıklığı duyduklarını gizlemeyen Facebook CEO’su, hem Hindistan’da hem de dünyanın genelinde bağlantı bariyerlerini kaldırma konusundaki kararlılıklarını muhafaza ettiklerini belirtti. Internet.org’un altında çok sayıda farklı girişimin bulunduğunu belirten Zuckerberg, herkes internet erişimine sahip olana dek durmaya niyetli olmadıklarını vurguladı.

Free Basics, Internet.org çerçevesindeki erişim çalışmalarının merkezinde yer alsa da, organizasyon TRAI tarafından alınan kararı ihmal etmeyecek farklı projeler geliştirmeyi de sürdürüyor. Şirketin “Connectivity Lab” isimli laboratuvarında geliştirilen uydu ve insansız hava aracı tabanlı internet sistemleri, bu çalışmaların en somut örnekleri arasında gösterilebilir. Kararın Facebook’u Hindistan dışındaki ülkelerde de Free Basics programından uzaklaşmaya itip itmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER