Manşetler

Mark Zuckerberg: Günde 1 milyar arama yapılıyor, Instagram bağımsız kalacak, Android uygulaması yolda

TechCrunch’ın San Francisco’da düzenlediği TechCrunch Disrupt etkinliğine katılan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg önemli açıklamalarda bulundu. Facebook üstünden günde 1 milyar arama yapıldığını dile getiren Zuckerberg, bu rakama ulaşmak için herhangi bir çaba sarfetmediklerini belirtti. Zuckerberg Facebook üstündne en çok kişi araması yapıldığını, ancak uygulama ve iş için yapılan aramaların da önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Facebook CEO’su şirket olarak bir noktadan sonra arama sektörüne gireceklerini doğruladı. Ellerinde büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Zuckerberg, bu doğrultuda ilerleyeceklerini belirtti. Zuckerberg’e göre yapılan aramalar daha spesifik bir yöne doğru evrilirken, cevaplar da aynı doğrultuda evrilmek zorunda ve Facebook’ta bunu kullanıcılara sunmak için oldukça ayrıcalıklı bir konuma sahip. Şirketin arama üstüne çalışan bir ekibinin mevcut olduğunu dile getiren Zuckerberg, çaba sarfetmemelerinin olayı tamamen göz ardı ettikleri anlamına gelmediğini ifade etti. Zuckerberg aramanın şu an için Facebook için bir öncelik olmadığını ifade etse de, eninde sonunda bu işe gireceklerinin altını çizdi.

Zuckerberg, etkinlikte Instagram’a dair soruları da cevapladı. Instagram’ın Facebook tarafından satın alınması sürecinin tamamlanmasının ardından servisin geleceğinin ne olacağı birçok kişi tarafından merak ediliyordu. Kimileri Instagram’ın Facebook’un bir iç özelliği haline geleceğini belirtse de, Zuckerberg Instagram’ın Facebook’un içine tamamiyle dahil olmayacağının altını çizdi. Satın almanın amacını iki şirketin birbiriyle daha yakın çalışma isteğini gerçekleştirmek olduğunun altını çizen Zuckerberg, Instagram’a bir Open Graph ortağı gibi davranmak istediklerini ve Facebook’un Instagram’a sahip olması nedeniyle bunun daha verimli bir biçimde gerçekleşeceğini belirtti. CEO, Instagram’ı yüz milyonlarca kullanıcı sayısına ulaştırmak istediklerini dile getirdi. Zuckerberg’in bu kararına ne kadar bağlı kalacağı zamanla ortaya çıkacak olsa da, ikili arasındaki işbirliği ve entegrasyonun zamanla artacağı kesin.

Zuckerberg, Facebook’un mobil yönüne ilişkin görüşlerini de belirtmeyi ihmal etmedi. Şirket olarak mobilde en büyük yanlışı HTML5’e fazla bel bağlamak ile yaptıklarını ifade eden Zuckerberg, yerel uygulamaların çok daha önemli olduğunun altını çizdi ve de pek yakında Android uygulamasının da yerel hale geleceğini ifade etti. Zuckerberg’in ”HTML5 için iki yılı yaktık” sözleri ise fazlasıyla dikkat çekti. Android uygulamasında da iOS uygulamasındaki altyapının kullanılacağını söyleyen Zuckerberg, uygulama için bir yayın tarihi vermekten kaçındı.

Zuckerberg, Facebook’un hayal kırıklığına dönüşen halka arzına ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu. Hisselerin performansının hayal kırıklığı yarattığını kabul etti. CEO, Facebook’un mobil ve mobil reklamların gelişimine olan odaklanmasının artarak devam edeceğini de belirtti.

İlgili >> The Verge, The Verge (2), The Verge (3)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER