Manşetler

Facebook genel kurulunda Mark Zuckerberg için oylama zamanı

bbc mark zuckerberg

Mark Zuckerberg Facebook CEO’luğunun yanı sıra şirketin yönetim kurulu başkanlığını da yürütüyor. Ancak Zuckerberg, ikinci unvanını yakında bırakmak zorunda kalabilir. Facebook’un bugün gerçekleştirilecek yıllık genel kurulunda Zuckerberg’in yönetim kurulu başkanlığını bırakması talebinin oylanması bekleniyor.

Zuckerberg’in yönetim kurulu başkanlığını bırakmasını isteyenler, kendisinin böylelikle CEO’luk görevine ve şirketi doğrudan yönetmeye daha iyi odaklanabileceğini savunuyor. Ancak Zuckerberg’in bu oylamayı kaybetme ihtimali oldukça düşük görünüyor. Şirketin hisselerinin yüzde 60’ı aynı zamanda kuruculardan biri olan Zuckerberg’in kontrolünde bulunuyor. Yine de, çıkan karşı oyların oranının Zuckerberg’e olan güvenin ölçülmesi açısından önemli olacağı belirtiliyor.

Trillium Varlık Yönetimi isimli yatırım şirketi, Facebook’un hissedarları arasında yer alıyor. Şirketin sahibi olduğu Facebook hisselerinin değeri ise sadece 7.5 milyon dolar. Ancak Trillium’un faaliyet alanlarının genişliği ve hissedarı olduğu diğer şirketlerle Facebook arasındaki ilişki, izlediği tavrı önemli kılıyor. Trillium, Zuckerberg’in Facebook yönetim kurulu başkanlığını bırakmasının en ateşli savunucuları arasında bulunuyor.

Trillium’un kıdemli başkan yardımcısı Jonas Kron, şirketinin konuya ilişkin tutumunu şu sözlerle açıklıyor: “Dünyanın en yüksek profilli şirketlerinden birisinde tam zamanlı iki görevi birden üstlenmiş durumda. Başkasının bağımsız yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenmesi, kendisine CEO’luk görevine daha iyi odaklanma imkânı sağlayabilir. Önünde bu durumu temsil eden Alphabet’ten Larry Page ve Microsoft’tan Bill Gates gibi örnekler var. Bunun atması kolay bir adım olmadığının farkındayım, ancak ortaya çıkacak sonuç hem kendisinin hem de hissedarların yararına olacak.”

Kısa bir süre önce Facebook’un eski güvenlik şefi Alex Stamos, Zuckerberg’e CEO’luğu bırakma çağrısında bulunmuştu. Kanada’da düzenlenen bir konferansta konuşan Stamos, Zuckerberg’in elinde çok fazla güç bulundurduğunu dile getirmişti.

Mark Zuckerberg Facebook CEO’luğunu veya yönetim kurulu başkanlığını bırakması konusunda gelen çağrılara daha önce karşı çıkmıştı. Zuckerberg duruşunu şu sözlerle savunmuştu: “Facebook gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir şeyi inşa ederken dağıtacağınız bazı şeyler olabilir. İnsanların bizi hatalarımızdan ders alıp almadığımıza göre değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.”

İLGİLİ HABERLER