Manşetler

Mark Zuckerberg koltuğunu kaptırmadı

mark zuckerberg facebook

Mark Zuckerberg Facebook yönetim kurulu başkanlığını bırakması için şirketin genel kurulunda yapılan oylamayı yara almadan atlattı. Şirketin hem CEO’luğunu hem de yönetim kurulu başkanlığını yürüten Zuckerberg, genel kuruldaki oy gücünün yüzde 60’ını kontrol ettiği için oylamayı kaybetmesine ihtimal verilmiyordu.

Bazı yatırımcılar, Zuckerberg’e CEO’luğa daha iyi odaklanabilmesi için yönetim kurulu başkanlığını bırakmasını tavsiye etmişti. Bu yatırımcılar arasında sesi en çok duyulanlardan birisi de elinde 7.5 milyon dolar değerinde hisse bulunduran Trillium Varlık Yönetimi olmuştu. Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Jonas Kron, oylama öncesinde yaptığı açıklamada “Zuckerberg CEO olmaya odaklanabilirken, bir başkası da bağımsız yönetim kurulu başkanı olmaya odaklanabilecek. Böylelikle ortaya herkes için daha iyi bir durum çıkacak” ifadelerini kullanmıştı.

Kron, Zuckerberg’in Alphabet’ten Larry Page’i ve Microsoft’tan Bill Gates’i kendisine örnek alabileceğini belirtmişti. Bu isimler kurucusu oldukları şirketlerin yönetim kurulu başkanlığını aktif olarak sürdürmüypr.

Facebook’un başı bir yılı aşkın bir süredir gizlilik ve veri koruma skandallarından dolayı fazlasıyla ağrıyor. Buna rağmen, yeni kullanıcı kazanmaya devam eden şirket, beklentilerin üstünde bir gelir elde etmeyi başarmıştı.

Mark Zuckerberg Facebook genel kurulunda kendisine yöneltilen “Neden bağımsız bir yönetim kurulu başkanı atamıyorsunuz?” sorusunu yanıtsız bıraktı. Facebook CEO’su, gizlilik ve içerik konusunda düzenleyici mercilerin belirledikleri kurallara uymaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Facebook’un yıllık genel kurulunun gerçekleştirildiği salonun dışında ise küçük ölçekli protestolar vardı. Protestocuların bir kısmı Facebook’un, özellikle azınlıklara dahil olan, kullanıcılarını yeterince korumadığını iddia ederken, bir grup da Facebook’u “muhafazakar sesleri bastırmak” ile suçladı.

Genel kurulda söz alan bazı hissedarlar da Facebook’ta muhafazakar kişiler için düşmanca bir çalışma ortamının olduğunu dile getirdi. Bazı hissedarlar ise şirketin kamu politikasıyla ilgili pozisyonlarına odaklanan bir çeşitlilik raporu hazırlamasını istedi.

Mark Zuckerberg Facebook yönetiminde birlikte çalıştığı bazı kişilerden de görevi bırakması yönünde çağrı almıştı. Şirketin eski güvenlik şefi Alex Stamos, Zuckerberg’in CEO’luk görevinden ayrılması gerektiğini belirtmişti. Stamos, Zuckerberg’in gücünün olması gerekenden fazla olduğuna dikkat çekmişti. Bu çağrıların Zuckerberg’i etkilemediği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER