Teknoloji

Yatırımcılardan Mark Zuckerberg’e istifa çağrısı

mark zuckerberg

mark zuckerbergFacebook son birkaç haftadır oldukça sıkıntılı zamanlardan geçiyor. Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından zor zamanlar geçiren şirkete dair eleştirilere her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu eleştirilere son olarak ABD’nin güçlü ve yüksek sesli yatırım gruplarından birinin Facebook CEO’su Mark Zuckerberg için yaptığı istifa çağrısı eklendi.

Open MIC adını taşıyan yatırımcı grubunun çağrısının temelinde Zuckerberg’in ABD Temsilciler Meclisi’nin Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda vereceği ifade bulunuyor. Zuckerberg’in ifadesi çarşamba günü gerçekleşecek oturum öncesinde Temsilciler Meclisi’nin internet sitesinde yayınlanırken; ifadede yer alan yeni sorumsuzluk itirafları dikkat çekiyor.

Open MIC CEO’su Michael Connor’a göre; Zuckerberg’in ifadesi, kendisinin ne kadar büyük ve küresel bir şirketi yönettiğini anlamadığını gösteriyor. Zuckerberg’in hâli hazırda Facebook’ta hem CEO’luk hem de yönetim kurulu başkanlığı görevlerini yürüttüğünü hatırlatan Connor, bu görevlerden en azından birinden vazgeçmesinin zamanının geldiğini dile getirdi.

Open MIC’ın elinde hâli hazırda Facebook hissesi bulunmuyor. Ancak kuruluşun Facebook hissedarlarını şirketi daha sorumlu davranmaya çağırmak adına organize ettiği biliniyor.

Zuckerberg’in başını ağrıtan tek yatırımcı grubu Open MIC değil. New York Belediyesi emeklilik fonu, Facebook’un önemli yatırımcıları arasında bulunuyor. New York Belediyesi’nin müfettişlerinden  Scott Stringer de emeklilik fonu adına Facebook yönetiminde değişiklik yapılması için Open MIC’ınkine benzer bir çağrıda bulunmuştu. Stringer, şirket hisselerinde yaşanan düşüşün sorumsuz hareketlerin bir sonucu olduğunu belirtmiş ve yönetim kurulu başkanlığına bağımsız bir ismin getirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Hafta sonunda The San Francisco Chronicle gazetesinde yayınlanan bir makalede de Zuckerberg’in istifa etmesi gerektiği dile getirilmişti. Ancak bütün bu çağrılar Zuckerberg’i pek etkilememiş gibi görünüyor. The Atlantic’e konuşan Facebook CEO’su, yaşananların üstesinden gelinebileceğini düşündüğünü ve istifa etme gibi bir planının olmadığını belirtti.

Mark Zuckerberg Facebook hisselerinin sadece yüzde 16’sına sahip olsa da, oy haklarının yüzde 60’ını elinde bulunduruyor. Bu da yatırımcıların Zuckerberg’den, onun isteği olmadan, kurtulmasını imkansız hâle getiriyor. Facebook yönetim kurulu, geçtiğimiz eylül ayında şirketin hisselerini yeniden sınıflandırarak Zuckerberg’in oy haklarını azaltacak bir düzenleme teklifini reddetmişti.

İLGİLİ HABERLER