Teknoloji

Mark Zuckerberg kendi Jarvis’ini yapmayı planlıyor

mark zuckerberg

mark zuckerberg

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, ünlü çizgi roman ve sinema filmi Iron Man’deki eksantrik milyarder Tony Stark’tan bir hayli etkilenmişe benziyor. Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası aracılığıyla yaptığı paylaşımda hem evin yönetiminde kendisine yardımcı olacak hem de işiyle ilgili sanal gerçeklik görselleştirmelerini kendisine sunacak bir yapay zeka geliştirmeyi planladığını açıkladı. Facebook CEO’su kafasındaki hayalin Iron Man’in meşhur yapay zekası Jarvis’in bir benzerini geliştirmek şeklinde nitelenebileceğini belirtti.

Zuckerberg’in vizyonu çıkış noktası itibarıyla basit gözükse de, ileriki zamanlar için oldukça iddialı hedefler barındırıyor. Öncelikli olarak mevcut teknolojileri keşfetmek ve incelemekle başlayacağını belirten Facebook CEO’su, bu teknolojileri değerlendirirken müzik, ışık ve sıcaklık gibi temel kontrolleri gerçekleştirip gerçekleştirilemeyeceğini göz önünde bulunduracak. Sisteminin kapıya gelen arkadaşlarını tanıması ve onları içeriye alması, yeni doğan kızı Max’in ilgiye ihtiyaç duyduğundan kendisini haberdar etmesi ve bunu sadece bir kişinin sesini tanıyarak gerçekleştirmesi, Zuckerberg’in hedefleri arasında bulunuyor. Zuckerberg, bu konuda memnun olduğu mevcut ürünlerden birinin ismini vermeyi de ihmal etmedi. Facebook CEO’su Amazon’un akıllı hoparlörü Echo sayesinde kızı Max ile ilgilenirken dinlediği şarkıları kontrol edebildiğini belirtti.

Projenin daha zorlu kısımları ise Mark Zuckerberg’in kendisi veya eşi Priscilla Chan’dan direkt komut gelmeyecek şekilde işlemesine dair öngörüsüyle ortaya çıkıyor. Zuckerberg, sisteminin ses ve yüz tanıma yöntemlerinden faydalanarak oda sıcaklığı ve ışık parlaklığı gibi ayarları değiştirmesini hedefliyor.

Zuckerberg, kafasındaki sistemin iş konusunda da kendisine yardımcı olmasını istiyor. Yapay zekanın verileri sanal gerçeklikte görselleştirmesini hedefleyen Facebook CEO’su, bu sayede hem daha iyi servisler geliştirebileceğini hem de mevcut organizasyonlarının yönetimini çok daha etkin biçimde gerçekleştirebileceğini ifade etti. Bu yapay zekanın inşasını kendisine 2016’daki hedefi olarak belirleyen Zuckerberg, halihazırda Tony Stark’ın laboratuvarına benzeyen bir ortamda çalışan Tesla CEO’su Elon Musk’ın tecrübelerinden de faydalanabilir.

İLGİLİ HABERLER