Manşetler

Mark Zuckerberg Facebook Home’u mümkün olduğu kadar çok telefona götürmeyi istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android telefonlarına özel yeni başlangıç ekranı Facebook Home’u tanıtan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg mümkün olabildiği kadar çok telefonu birer “Facebook telefonuna” çevirmeyi hedefliyor. CEO’nun Wired’a verdiği uzunca bir röportaj duyurunun yapılmasından kısa bir süre sonra Wired.com sitesinde yayınlandı.

mark-zuckerberg-facebook-191212

Zuckerberg’in hedefi büyük, ancak bu noktada diğer mobil işletim sistemlerinin, özellikle de Apple’ın iOS’inin gereksinimleri biraz sorun çıkaracak gibi görünüyor. Zuckerberg, Apple ile iyi bir iş ortaklıklarının bulunduğunu, ancak onların tüm kullanıcı deneyimini sahiplenmek istediklerini kaydetti. Facebook Home’un iPhone’a önümüzdeki iki yıl içinde gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir soruya ise Zuckerberg “evet” cevabı vermeyi çok isteyeceğini, birçok insanın iPhone’larını sevdiğini, kendisinin de kendi iPhone’unu sevdiğini kaydetti; Facebook Home’u orayada getirmeyi çok arzuladığını söyledi.

Başlangıcın neden Android ile yapıldığıyla ilgili olarak ise Zuckerberg, Google ile aralarında fazla köprü olmadığını, ancak açıklık felsefesinde aynı hizada durduklarını kaydetti. Buradan Facebook Home’un Apple App Store veya Microsoft Windows Phone Mağaza tarafından getirilmiş gereksinimleri tam anlamıyla karşılamadığı şeklinde bir sonuç çıkarılabilir. Aslında hem iOS’in hem de Windows Phone’un yapısını bilenler, bu işletim sisteminin Facebook Home gibi bir yapıya müsaade etmeyeceğini zaten anlıyorlardır.

Zuckerberg röportajında Microsoft’tan sadece bir kez bahsetti. Ayrıca röportajı gerçekleştiren Steven Levy de bu konuda Zuckerberg’i çok zorlamadı. Hatırlayanlar vardır, Microsoft 2007 yılında Facebook’a 240 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Tabii, bu yatırımdan sonra Facebook’un piyasa değeri, deyim yerindeyse, fırladı. Facebook masaüstü versiyonunda harita verilerini Bing’den temin ediyor, aynı zamanda bu yılın başlarında duyurulan Sosyal Ağ Araması servisinin web sonuçları da Bing tarafından sağlanıyor. Tüm bunlara rağmen Microsoft’un röportajda bahsinin pek geçmemesi biraz şaşırtıcı sayılır. Ayrıca Windows Phone’un da, söz konusu Facebook’un mobil ortamdaki deneyimi olduğunda, Zuckerberg’in önemliler listesinin en başında yer almadığı görülüyor.

Zuckerberg sosyal medya arenasındaki rakipleri Twitter, Foursquare ve Pinterest gibi şirketleri övdü, Facebook’un Instagram’ı satın almasını da yaptıkları işleri geliştirmede yardımcı olacağını kaydetti. Öte yandan Zuckerberg Instagram’ın Facebook’un mobil stratejisinde çok da önemli olmadığının izlenmini verdi. Instagram’ı Facebook standartlarında nispeten küçük bir ürün olarak nitelendiren CEO, buna karşılık bu ürünün gerçekten çok büyük bir anlam taşıdığını kaydetti. Ne var ki, değerinin milyar dolar seviyesinde olmadığını, ancak günün birinde olmasını umduğunu dile getirdi.

İlgili >> Wired

İLGİLİ HABERLER