Teknoloji

Mark Zuckerberg Facebook hisselerini neden başka bir hayır kurumuna bağışlamadığını açıkladı

mark zuckerberg

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, bu hafta içinde sürpriz bir karara imza atmış ve eşi Priscilla Chan ile birlikte sahibi olduğu Facebook hisselerinin yüzde 99’unu bağışlayacağını açıklamıştı. Söz konusu hisselerin piyasa değerinin 45 milyar dolar olması, Facebook CEO’su ve eşinin kararını çok daha ilginç kılıyor. Zuckerberg ve Chan, “eşitliği artırmak ve insan potansiyelini daha ileriye taşımak” amacıyla bu yolu seçtiklerini belirtse de, seçilen yolun uygulama biçimi biraz garip karşılanmıştı. Hisseleri Chan Zuckerberg Initiative isimli bir limited şirketine devreden Facebook CEO’su ve eşi, seçtikleri bu yol nedeniyle bazı tepkilere maruz kalmışlardı. Mark Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamayla bu tepkilere yanıt verdi ve kararının gerekçelerini açıkladı.

Chan Zuckerberg Initiative’in klasik bir vakıftan ziyade bir limited şirketi olarak tasarlandığını bir kez daha belirten Facebook CEO’su, böylelikle yardım kuruluşlarına bütçe sağlayarak misyonlarını sürdürebileceklerini ve özel yatırımlar gerçekleştirerek siyasi tartışmalara katkıda bulunabileceklerini dile getirdi. Geleneksel yardım kuruluşlarının ABD’de yatırım yapamadıklarını ve politik lobicilik faaliyetlerinde bulunamadıklarını söyleyen Mark Zuckerberg, Chan Zuckerberg Initiative’in insanlığın gelişimi için çalışacağını ve bu hamlelerde bulunması gerektiğini vurguladı.

Facebook CEO’sunun vergi yükünden kaçınmak adına Chan Zuckerberg Initiative’i kurduğu da iddialar arasında yer alıyor. Bu iddiayı da yanıtlayan Zuckerberg, girişimin kendilerine finansal bir fayda sağlamadığını ve sadece faaliyetlerini daha etkin biçimde yürütmek adına esneklik kazandıklarını dile getirdi. Geleneksel bir vakıf kursalardı anında vergi indirimi alabileceklerini söyleyen Mark Zuckerberg, Chan Zuckerberg Initiative’in mevcut yapısıyla kendilerine bir fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi.

Zuckerberg’in kararına yönelik bir diğer eleştiri ise paraların boşa harcandığı yönündeydi. Facebook CEO’sunun sahip olduğu milyarları, şirketinin Silikon Vadisi odaklı operasyonlarını daha geniş ölçeğe yaymak için kullanabileceği yönündeki görüşler yüksek sesle dillendirilmişti. Chan Zuckerberg Initiative’in hedeflerinin şimdiden şekillenmiş olması ise, bu sesleri dindirecek bir gelişme olarak nitelenebilir. Zuckerberg, öncelikli amaçlarını kişiselleştirilmiş öğrenme, hastalık tedavisi, insanları bağlama ve güçlü topluluklar oluşturma şeklinde tanımlıyor.

Zuckerberg’in söz konusu alanları ön plana çıkarmasının altında ise başka bir mantık yatıyor. Facebook CEO’su, daha önceki dönemlerde bu alanlarda yapılan çalışmalara destek olmuştu. Mark Zuckerberg, yeni girişimleriyle desteklediği çalışmalara daha esnek bir yapı kazandırmayı istediklerini sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER