Teknoloji

Mark Zuckerberg’e göre çok yakında birbirimize duygularımızı gönderebileceğiz

mark zuckerberg

mark-zuckerberg-facebook-150115

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, çok yakında insanların duygu, düşünce ve duyusal geri bildirimlerini birbirlerine gönderebileceğine inandığını belirtti. Zuckerberg söz konusu paylaşımı sosyal medya üzerinden yazı, fotoğraf ve video paylaşmaya benzetti. Facebook profili üzerinden uzun bir soru-cevap seansı gerçekleştiren Mark Zuckerberg, “Sizin düşündüğünüz bir şeyi arkadaşlarınız vakit kaybetmeden deneyimleyebilecek.” sözüyle kafasından geçen ilginç gelecek vizyonunu ortaya koydu.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, soru-cevap seansında telepatiye ek olarak şirketinin yapay zekâ çalışmaları, gerçek isim politikası ve Facebook’un “dürt” özelliğinin ilham kaynağı konusunda açıklamalarda bulundu. Soru-cevap seansında bazı tanıdık simalar da boy gösterdi. Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Zuckerberg’e bilimsel çalışmalarla ilgili bir soru yöneltirken; oyuncu ve eski Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger ise Zuckerberg’e egzersizin önemi hakkında bir soru sordu.

Yayıncılık dünyasının ünlü isimlerinden Arianna Huffington da Mark Zuckerberg’e çevrim içi haberciliğin geleceğine ilişkin düşüncelerini sordu. Zuckerberg mevcut eğilimin içerik bakımından zenginlik ve hıza doğru evrildiğini belirtirken, sanal gerçeklik gibi yeni teknolojilerin de içerik iletiminde önemli bir yere sahip olabileceğini ifade etti. Facebook’un sanal gerçeklik pazarının en önemli oyuncularından biri olan Oculus’un sahibi olduğu göz önüne alınınca bu karar kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Zuckerberg, Facebook’un kısa bir süre öncesinde faaliyete geçirdiği “Instant Articles” özelliğini ise hızlı haber iletiminin önemli araçlarından biri olarak niteliyor.

Facebook’un yapay zeka girişimlerine de değinen Mark Zuckerberg, şirketinin videolar ve resimlerdeki nesneleri, sahneleri insanları tanıyacak teknolojiler geliştirdiğini dile getirdi. Söz konusu sistemlerin video ve resimlerin bağlamını algılaması gerektiğini söyleyen Facebook CEO’su, şirketinin görme ve dinleme gibi temel hisleri insanlara kıyasla daha gelişmiş yapay zeka sistemleri oluşturmayı amaçladığını ifade etti. Mark Zuckerberg, Stephen Hawking’in “Hangi bilimsel soruyu cevaplamak istersin?” şeklindeki sorusuna da insan odaklı bir cevap verdi. Facebook CEO’su; “Nasıl sonsuza kadar yaşayabiliriz?”, “Tüm hastalıkları nasıl tedavi edebiliriz?”, “Beyin nasıl çalışıyor?” gibi sorulara yanıt bulmayı istediğini belirtti.

Mark Zuckerberg, Facebook’un mevcut gerçek isim politikasına ilişkin olarak gelen soruları ve eleştirileri de yanıtladı. İlk olarak söz konusu politikayı savunan Zuckerberg, böylelikle insanların arkadaşlarını bulmasının kolaylaşacağını ve platformdaki taciz girişimleriyle daha etkin biçimde mücadele edilebileceğini belirtti. Zuckerberg daha sonra da politikayı açıklamaya girişti ve gerçek isimden kastın yasal isimden ziyade arkadaşlarının insanlara hitap ederken kullandıkları isim olduğunu belirtti. Facebook’un gerçek isim politikasından özellikle cinsiyet değiştiren ve “drag queen” olarak sahne şovu yapanların etkilendiğini kabul eden Mark Zuckerberg, gerçek isim politikasını geliştirme konusunda çalışmalar yapacaklarını da dile getirdi.

Mark Zuckerberg, CEO maaşını 1 dolar olarak tutmasının gerekçesini “yeterince para kazandım” sözleriyle açıklarken, söz konusu cevap Facebook kullanıcıları tarafından oldukça beğenildi. Arnold Schwarzenegger’in sorusunu da yanıtlayan Mark Zuckerberg, haftada üç kez egzersiz yaptığını ve egzersiz sırasında köpeğinin kendisine eşlik etmesini sevdiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER