Teknoloji

Mark Zuckerberg FBI ile mücadelesinde Apple’a destek verdi

mark zuckerberg

mark zuckerberg

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Apple ve FBI arasında yaşanan gerginlikte Cupertino merkezli şirketten yana saf tuttu. Zuckerberg, bu seçimiyle Google CEO’su Sundar Pichai ve WhatsApp CEO’su Jan Koum’un da yanında yer almış oldu. Barselona’da düzenlenen MWC 2016’da konuşan Zuckerberg, “Bu konuda (FBI ile yaşanan gerginlik) Apple’ın tavrına sıcak bakıyoruz.” sözlerini kullandı. Şifrelemeye inandıklarını söyleyen Facebook CEO’su Zuckerberg, insanları kullanmayı istedikleri ana akım ürünlerden alıkoymanın doğru bir davranış olmadığını ve bu engellemenin ekonomik açıdan da uygun bir seçim şeklinde nitelenememeyeceğini belirtti.

Zuckerberg, güçlü şifreleme yöntemlerinin uygulanmasından yana olduğunu dile getirmesine rağmen, terörle mücadelede devlete yardımın önemini vurgulamayı da ihmal etmedi. “Büyük bir sorumluluğumuz olduğunu hissediyorum.” sözlerini kullanan Facebook CEO’su, terörizmi öven ve IŞİD veya türevi terörist organizasyonları destekleyenlere karşı son derece güçlü politikaları olduğunu ve bu doğrultuda içerik paylaşımı yapanların sosyal paylaşım sitesinden uzaklaştırıldığını belirtti.

Apple ve FBI arasında yaşananlar, teknoloji şirketleri ve istihbarat kurumları arasındaki çizgilerin yeniden çekilmesini sağladı. Microsoft, Google, Twitter ve WhatsApp gibi şirketler, FBI’ın Apple’ı San Bernardino zanlılarından birine ait telefona girilmesi için özel kod yazmaya zorlamasına karşı olduklarını açıkça ifade ettiler.

Facebook tarafından konuyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta yayınlanan açıklamada ise şirketlerin sistem güvenliklerini zayıflatabilecek gereksinimlere karşı mücadelenin agresif biçimde sürdürüleceği belirtilmişti. Sosyal paylaşım sitesi, FBI’ın talebinin tehlikeli bir emsal oluşturabileceğini ve şirketlerin ürünlerini güvence altına almasını engelleyebileceğini de vurgulamıştı.

İLGİLİ HABERLER